V Hořicích zakázali některým obchodníkům vystavovat zboží na chodníku před prodejnou

6. únor 2017

Centrum Hořic má být hezčí a po estetické stránce jednotnější. To je jeden z důvodů, kvůli kterým se radnice rozhodla omezit sortiment zboží, které obchodníci vystavují na stojanech před svými prodejnami.

O která místa jde prozradil starosta Aleš Svoboda ze Šance pro rozvoj: „Náměstí Jiřího z Poděbrad a přilehlé ulice. To znamená Husova, Riegrova, Hlavatého. Tyto lokality podléhají nové vyhlášce s tím, že omezujeme předměty, které se smějí vystavovat na ovoce a zeleninu a dušičkové předměty. prodejci zahradních potřeb také mají možnost vystavovat. Ale jiné druhy zboží se nebudou moci vystavovat."

Čtěte také

O jednom důvodu už byla řeč - stojany kazí návštěvníkům i obyvatelům estetický dojem z centra města.

Důvodem s pořadovým číslem dva je to, že například vozíčkáři, senioři nebo maminky s kočárky měly mnohdy problém mezi stojany a regály na poměrně úzkém chodníku prokličkovat.

Na dodržování zákazu bude dohlížet hořická městská policie
Její velitel Stanislav Nosek naznačil, jak budou strážníci postupovat: „Samozřejmě, že to ze začátku budeme řešit domluvou. Pokud se nějakým způsobem ti obchodníci nepodřídí, tak je tam možná nějaká pokuta asi do 1000 korun, ale spíš bychom to asi oznamovali správnímu odboru."

Odhalené nelegální zboží na asijské tržnici ve Svatém Křiži na Chebsku

Podle starosty Aleše Svobody se nové nařízení týká jen poměrně malého množství obchodů: „Rozhodně to nejsou desítky. Já si myslím, že to bude tak kolem deseti obchodů. Ale významně větší počet to určitě nebude."

Jen shodou okolností vlastní většinu takových prodejen obchodníci z Asie
Výhodou Hořic je i to, že vzhledem k velikosti města strážníci prostory dokonale znají, říká Stanislav Nosek: „Na tuto problematiku, co se týče záboru veřejného prostranství máme vyčleněného jednoho strážníka, který si o tom vede evidenci a statistiku a kontroluje to. Tedy když vnikne nějaký problém, který se tohoto týče, tak sám chodí a upozorní. Nikdy nebyl nějaký větší problém."

Dalším problémem - možná k řešení do budoucna - jsou reklamní poutače, takzvaná "áčka", slalom mezi nimi také nepatří mezí úplně jednoduché disciplíny.

Jejich omezení ale zatím není na pořadu dne.

autor: lcz
Spustit audio