V Hostinném má dnes premiéru městská policie. Radnice se už nechce spoléhat na spolupráci s Trutnovem

7. říjen 2016

V Hostinném můžete ode dneška potkat místní obecní strážníky. Vlastní Městskou policii spustila tamní radnice po dlouhých přípravách a slibuje si od ní větší akceschopnost. Dosud totiž služby městských strážníků pokrývaly hlídky z dvacet kilometrů vzdáleného Trutnova a do Hostinného zajížděli na několik hodin týdně. To byla jediná zásadní věc, kterou chtěli v Hostinném změnit.

K fungování trutnovské Městské policie neměli radní připomínky, nakonec se ale rozhodli jít vlastní cestou. Obecní strážníci v Hostinném budou dva, podle místostarosty Petra Kesnera ze sdružení Hostinné žije, který má městskou policii na starosti, to je dostačující počet. A navíc budou aspoň ze začátku chodit pěšky.

Čtěte také

„Služebnu budou mít v prostorách Národního domu. Ta bude samozřejmě označená. Mají služební telefony a standardní vybavení, tak jak městská policie vybavená je. Zatím auto nebude, budou se pohybovat převážně pěšky. Samozřejmě uvažujeme o nějakém dopravním prostředku. To ještě ukáže čas," říká Petr Kesner.

Oba strážníci za sebou mají dvouměsíční výcvik v Příbrami a včerejší zkoušky v Praze.

Chomutovská městská policie při kontrole heren

Zkušenější z nich Pavel Bydžovský, který pracoval bezmála dvacet let u Policie České republiky, popsal náročnost výcviku: „Učili jsme se od rána do večera. Plus jsme tam měli výcvik sebeobrany, bylo to náročné. Byl to široký rozsah toho, co jsme se učili. Ať už ústava, ústavní právo, přestupkové trestní řízení a spousta dalších věcí, které my třeba v praxi nevyužijeme, ale k té zkoušce to musíme zvládnout."

Praxe u státní police může Pavlu Bydžovskému pomoci, o tom není sporu
Před zkouškami se ale prý cítil jako před maturitou a na jeho nervy lehce brnkala nervozita. Ani zkoušky totiž nebyly jednoduché: „Písemný test a potom jsou ústní zkoušky. Tam jsou tři okruhy. Jeden je z obecné policie, druhý z ostatních zákonů, zákon o policii, právo shromažďovací, trestní řízení a integrovaný záchranný systém co se týká dopravy. A třetí okruh jsou modelové situace."

Městská policie v Hostinném bude tedy dvoučlenná a do určitých situací nebude zatím moci zasahovat - například běžná součást činnosti obecních strážníků - odchyt toulavých psů - dál zůstane v gesci městské správy, jejíž zaměstnanec má patřičný kurs.

Dá se ale očekávat, že postupně se činnost městské policie v Hostinném rozšíří.

autor: lcz
Spustit audio