V Hradci Králové se na koalici dohodly 4 strany, v Novém Bydžově jednání váznou

Dvanáct dní od konce komunálních voleb na Hradecku pokračují přípravy na listopadová ustavující zastupitelstva. V Hradci Králové a Chlumci nad Cidlinou až jsou koalice smluvené, v Novém Bydžově se vyjednávání protahují.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stará radnice v Hradci Králové

Stará radnice v Hradci Králové | Foto: Milan Baják | Zdroj: Český rozhlas

Čtyřkoalice Hradeckého demokratického klubu, ČSSD, TOP 09 a Koalice pro Hradec pracuje na programovém prohlášení. Koalice už se shodla na hlavních programových bodech, které bude prosazovat.

„Regenerace památková rezervace, rekonstrukce Velkého náměstí, pokračování Benešovy třídy, rekonstrukce fotbalového stadionu jako sportoviště a revitalizace školních areálů,“ jmenuje hlavní priority primátor Hradce Králové Zdeněk Fink z Hradeckého demokratického klubu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Povolební vyjednávání na Hradecku sleduje reportérka ČRo Lucie Valášková

Čtyřkoalice bude hlasovat pro to, aby primátor města, kterým podle dohody zůstane Zdeněk Fink, měl čtyři náměstky. Radu města chtějí složit z 5 zástupců Hradeckého demokratického klubu, tří z ČSSD, dvou z TOP 09 a jednoho z Koalice pro Hradec. O všem se ale definitivně rozhodne až na ustavujícím zastupitelstvu, které je naplánované na 4. listopadu.

V Novém Bydžově se komplikované jednání stále protahuje. „Vede se zákopová válka o post místostarosty a obsazení rady. Je názor, že rada by měla být širokospektrá a bavíme se o jménech,“ vysvětluje je současný starosta Pavel Louda z ODS.

Pavel Louda zároveň dodává, že podle předběžných domluv by měl obhájit post starosty, ale vzhledem k tomu, že jednání se zástupci ČSSD, která skončila v Bydžově za vítěznou ODS, stále pokračují, tak výsledky nechce předjímat. Ustavující zastupitelstvo bude 5. listopadu.

Dále než v Bydžově jsou v Chlumci nad Cidlinou, kde se povedlo sestavit širokou koalici. „Je to KDU-ČSL, ODS a nezávislí, Volba pro město a nestraníci. Mělo by to zahrnovat 16 lidí z 21,“ plánuje současný starost Miroslav Uchytil z KDU-ČSL.

V opozici budou v Chlumci nad Cidlinou zástupci ČSSD, Nezávislých kandidátů s podporou TOP 09 a komunisté. Ustavující zastupitelstvo by podle smluvených podmínek mělo 3. listopadu zvolit starostou opět Miroslava Uchytila z KDU-ČSL, který získal i nejvíc preferenčních hlasů.

Lucie Valášková, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme