V Hradci Králové vznikne do tří let klinika tradiční čínské medicíny

Česká republika se má stát centrem čínské medicíny ve střední a východní Evropě. Ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové vyroste za čínské peníze do tří let klinika tradiční čínské medicíny. Ta má být zároveň vzdělávacím a výzkumným centrem. Spolupracovat bude s nemocnicí Šu Guang v jihočínské Šanghaji.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nemocnice Šu Guang v jihočínské Šanghaji

Nemocnice Šu Guang v jihočínské Šanghaji | Foto: Jaromír Marek | Zdroj: Český rozhlas

Nemocnice Šu Guang je na první pohled moderní a honosná stavba, všude samé sklo a mramor. Léčebné metody se ale od těch evropských liší. Tady se uplatňuje tradiční čínská medicína.

Ředitel nemocnice profesor Čou Chua vysvětluje, že zatímco západní medicína je založena na syntetických medikamentech, ta čínská používá přírodní léky.

Přehrát

00:00 / 00:00

V nemocnici Šu Guang v jihočínské Šanghaji natáčel Jaromír Marek

Podle ředitele se dokáže obejít i bez antibiotik. Existují prý bylinné preparáty, které mají podobné protizánětlivé účinky.

Velkým zastáncem čínské medicíny v České republice je ředitel nemocnice v Hradci Králové Roman Prymula. Na jeho klinice otevřeli ambulanci čínského lékařství a za čínské peníze tam má vyrůst centrum pro výzkum tradiční medicíny.

Odborná lékařská veřejnost ale z pronikání čínského lékařství nadšená není.

„Bojujeme s lékařskou komorou, která má naprosto rigidní názor. A zbytečně. My nechceme nahradit klasickou medicínu touto tradiční čínskou. Chceme ji využívat doplňkově, protože tady vidíme některé styčné plochy,“ říká Prymula.

Nemocnice Šu Guang v jihočínské Šanghaji | Foto: Jaromír Marek

Nakonec i na klinice Šu Guan spojují jak moderní, tak tradiční medicínu. Ta je podle ředitele Primuly efektivní například při léčbě chronických bolestí nebo neplodnosti.

Kliniku Šu Guang v Šanghaji navštívil i ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD. Čínskou medicínu nezatracuje. Má ale výhrady:

„Jsou samozřejmě případy, které umí zvládnout a kde umí pomoci. Samozřejmě je ale řada případů, stavů a diagnóz, kdy to tradiční čínská medicína nezvládne.“

Tradiční čínské medicíně se v Česku zatím brání i zdravotní pojišťovny. V současné době si léčbu platí pacienti sami.

Nemocnice Šu Guang v jihočínské Šanghaji | Foto: Jaromír Marek

Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme