V Hradci Králové začala oprava 200 let starého schodiště Bono publico. Musí se odstranit vlhkost

5. červenec 2017

V Hradci Králové začala první etapa plánovaných oprav krytého schodiště Bono publico v historickém centru města. Náklady na opravu empírové stavby z roku 1810 jsou v první etapě zhruba dva milióny korun. Celková oprava bude stát přibližně 30 milionů. Schodiště je zapsané v seznamu kulturních památek.

Se stavbyvedoucím Milanem Knajflem stojíme uprostřed uzavřeného schodiště Bono publico. Do práce už se pustila asi dvacítka pracovníků. Jsou tady natažené kabely, připravené stroje.

„Na staveništi jsme udělali provizorní lešení. Vzali jsme sem průmyslové vysavače, máme tady kontejnery a sbíječkami pracovníci odstraňují staré nánosy omítky," říká Milan Knajfl.

Čtěte také

Současná oprava je pouze první etapou rekonstrukce. Na co se teď budou stavebníci soustředit? Problém jsou opadávající omítky.

V Hradci Králové začala oprava 200 let starého schodiště Bono publico

„Vymění se schody, které jsou hodně poškozené. Dlažba, která je propadlá, se bude muset přeložit. A okna, která jsou rozbitá, se překytují a znovu zasklí. Teď se provádí odstranění starých omítek, které už jsou nesoudržné. Potřebujeme zlikvidovat vlhkost, aby již omítky neopadávaly," vysvětluje Milan Knajfl.

Jak se vlhkost odstraní? Použije se nějaké speciální metoda?

„Používá se elektroosmóza. To jsou specializované firmy, které toto provádějí, Zeď už nebude vlhkost nasávat nahoru, ale naopak se změní póly, a ta vlhkost půjde směrem dolů. Takže se na schodišti ztratí. Vápenné omítky se nahodí, potom se šest týdnů musí čekat a dělají se zkoušky, kolik v sobě ty omítky mají soli. Zda tu mohou zůstat nebo ne. Potom se osekávají a dělají se sanační omítky, které by tu měly být do dokončení rekonstrukce," doplňuje Milan Knajfl.

Na rekonstrukci je vyhrazena lhůta 180 dní

„Kvůli postupům technologie, si myslím, že se to nedá stihnout dříve. Jsou tam nějaké čekací doby mezi technologiemi," dodává Milan Knajfl.

Další etapa oprav by měla začít v příštím roce.

autor: Marika Konárková
Spustit audio