V Hronově se lidé přou o podobu nového pítka místní minerálky. Zvolit moderní nebo klasické?

22. duben 2016

Město Hronov chystá milionové investice do parku Aloise Jiráska. V něm vznikne například nová promenáda, rozšíří se amfiteátr a součástí úprav má být i nové pítko místní oblíbené minerální vody. Navrhovaná podoba prameníku, ze kterého by se lidé mohli kdykoli napít, se ale mnoha místním nelíbí.

„To pítko se mi nelíbí. Není to k Hronovu, k tomu domku Aloise Jiráska. Nehodí se to tam," říká paní Kateřina, která patří mezi kritiky návrhu nového pítka.

Je prý příliš chladné a moderní: „Bylo by hezčí třeba ve formě kašny. Prostě v jiném stylu."

Že nejde o ojedinělý názor potvrzuje místostarosta Hronova Josef Thér z Hnutí Starostové a nezávislí. Podle něj ale architekt pokračoval v trendu, jakým před několika lety modernizoval hronovské náměstí: „Chápu architekta. Má určitý styl toho náměstí a snaží se v dalších prvcích, které v Hronově vytváří, na něj navázat."

Čtěte také

Návrh nové podoby prameníku má možná i proto také své zastánce.

Mezi ně patří například ředitelka místní základní školy Věra Řehůřková: „Popravdě řečeno, moc nechápu averzi, kterou to vyvolalo. Důležitější je, že vznikne něco nového, moderního a ten park včetně pítka by navazoval na to náměstí. Proč by nemohlo v Hromově být něco jiného, co nemají v každém městě. Klasickou kašnu mají všude."

Právě kvůli rozdílným názorům veřejnosti se vedení města znovu sešlo s architektem a požádalo ho o vypracování dalších návrhů.

Návrh podoby nového pítka minerálky v Hronově

„Sdělili jsme mu, že ani vedení města se úplně neztotožňuje s tím prvotním návrhem a architekt tak má připravit další tři návrhy," říká místostarosta Josef Thér.

O nových návrzích pak chce vedení města jednat s místními a najít co největší shodu.

Bez ohledu na novou podobu připravovaného pítka je jasné, že z něj budou vyvěrat oba místní prameny - tedy Hronovka i Regnerka, kterým se kvůli specifickému zápachu říká prdlavka.

autor: PLE
Spustit audio