V Jičíně otevřeli Rumcajsovu světničku

25. září 2010

Jičín se může chlubit novou turistickou atrakcí. Včera odpoledne se v centru města otevřela ševcovská dílna loupežníka Rumcajse, kterého proslavily pohádkové knížky. Lidé v malém domku kromě zařízení ševcovské světničky najdou i občerstvení a prodej upomínkových předmětů. "Do Jičína přijíždějí turisté s dětmi a ty se často ptaly, kde žili Rumcajs s Mankou. Proto jsme se rozhodli světničku otevřít," uvedl jičínský starosta Martin Puš. Puš. Turistům je přístupný také dvorek domku se vzrostlým stromem a posezením.

Nová atrakce bude otevřena v sezoně každý den od 09:00 do 17:00 hodin, mimo sezonu ve všedních dnech pouze odpoledne a o víkendech opět od 09:00 do 17:00 hodin. Děti při slavnostním otevření světničky nejvíce uvítaly možnost ochutnat loupežnickou Sedmimocnou polévku a zatlouct hřebík do podkovy pravým ševcovským kladivem.
Jičínská radnice zaplatila za úpravy objektu přibližně jeden a půl milionu korun.
Postavu Rumcajse vytvořili Václav Čtvrtek a Radek Pilař. Poprvé se příběhy o ševci a jeho rodině objevili v roce 1969. Pohádka se dočkala také televizní podoby, existuje více než padesát příběhů, které televize vysílala jako večerníčky. Pilař i Čtvrtek byli zvoleni čestnými občany Jičína.

Logo
Spustit audio