V Jílovicích na Hradecku museli evakuovat 450 malých hasičů, voda jim z tábora vše odnesla

Vytopené domy a zničené zahrady - to včera v podvečer způsobily silné bouřky a přívalové deště na Královéhradecku. Nejhorší byla situace v okolí Třebechovic pod Orebem - například ve Výravě nebo v Jílovicích. Tam přívalové lijáky doslova spláchly dětskou soutěž dobrovolných hasičů. Záchranáři museli ze zatopeného hřiště evakuovat 450 dětí, které v Jílovicích trávily víkend.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Královehradecký kraj zasáhla silná bouře. Hasiči museli evakuovat asi sto padesát dětí od 6 do 15 let v nedalekých Jílovicích

Královehradecký kraj zasáhla silná bouře. Hasiči museli evakuovat asi sto padesát dětí od 6 do 15 let v nedalekých Jílovicích | Foto: Jiří Fremuth | Zdroj: Český rozhlas

„Přišla šílená bouřka, kroupy v průměru dva centimetry, šílený blázinec. Trvalo to asi hodinu a vyplavilo to úplně všechno. Tady nahoře bylo pár stanů, ale dole všechno odplavalo," říká dobrovolná hasička z Valů u Dobrušky Marcela Řeháková a ukazuje na louku u hřiště, kde je teď bahno, poničené stany a rozbité překážky.

"Velký vojenský stan nám spadl na děti. Naštěstí se nikomu nic nestalo. Jsme rádi, že jedeme domů. Tímto pro nás soutěž končí,“ dodává.

Odklízení následků bouřek ve Výravě na Královéhradecku | Foto: Martin Pařízek

Děti se před vodou valící se z polí ukryly do klubovny. Odtud je pak do bezpečí odvážela nákladní auta a také traktor s valníkem.

„Děti tu jsou u lidí v domácnostech, ve škole v Českém Meziříčí, kde si je také rodiče vyzvednou,“ řekla bezprostředně po evakuaci 450 mladých hasičů nezávislá místostarostka Jílovic Zdeňka Šolcová.

Odklízení následků bouřek ve Výravě na Královéhradecku | Foto: Martin Pařízek

V obci vyplavila voda valící se z polí několik domů a desítky zahrad. „Vytopilo nám to kompletně dílnu, chlévy, zvířata jsme museli vzít do domu a proplavilo to stodolu,“ říká Petr Frťala, který začal s úklidem a sušením, hned jak začala voda klesat.

Odstraňování škod ve Výravě u Hradce Králové | Foto: Martin Pařízek

Jiří Fremuth Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme