V Královéhradeckém kraji můžete opět žádat o kotlíkové dotace. Připraveno je 94 milionů korun

12. září 2016

Od dnešních osmi hodin ráno je opět možné v Královéhradeckém kraji žádat o takzvané kotlíkové dotace. Tedy o příspěvek na výměnu starého kotle za nové, ekologičtější topidlo. Cílem několikaletého projektu je snížit množství emisí, které staré kotle s horším spalováním vypouští do přírody. Podrobnosti zjišťoval redaktor Josef Ženatý.

Kolik peněz je možné na nový kotel z dotací získat?
Královéhradecký kraj může poskytnout dotaci až do výše 85 procent všech nákladů, které má žadatel s nákupem a instalací nového topidla spojené. V praxi to znamená, že člověk si může pořídit nový kotel a i s prací za něj může maximálně zaplatit 150 tisíc korun.

Čtěte také

Zažádá si o dotaci, splní veškeré podmínky, kraj jeho žádost schválí a pokud žadatel dosáhne na maximální výši podpory, tak získá 85 procent ze 150 tisíc, což je 127 500 korun.

Od čeho se ta výše podpory odvíjí?
Ta závisí na typu nového topidla, které si žadatel pořídí. Pokud si koupí kotel spalující pouze uhlí, pak kraj zaplatí 70 procent z ceny, pokud si pořídí plynový kondenzační kotel nebo kotel kombinovaný pro spalování biomasy a uhlí, tak pak je podpora 75 procent, a pokud si koupí kotel čistě na biomasu, nebo tepelné čerpadlo, pak je podpora ze strany kraje 80 procent.

Těch zbývajících pět procent do 85 je takový bonus. Žadatel ho získá pouze pokud bydlí v lokalitě se zhoršenou kvalitou ovzduší.

smog

Nicméně je důležité, že kotlíkové dotace je možné žádat jenom na určité druhy kotlů, které jsou schválené Státním fondem životního prostředí - ten seznam je na jejich stránkách k nahlédnutí a postupně se rozšiřuje.

Jak je o dotaci možné zažádat?
V Královéhradeckém kraji se žádá čistě elektronicky - tedy přes internet.

Nicméně kdo moderními informačními technologiemi nevládne, nemusí se bát.

Hejtmanství má připravené řešení i pro takové případy, říká jeho mluvčí Martina Götzová: „Vůbec se žadatelé nemusí bát, že by to přes internet nezvládli. Pokud má někdo takovou obavu, tak na Krajském úřadě v Hradci Králové vedle recepce bude zřízena speciální místnost s počítači, kde jim kolegové úředníci pomohou. Nebo mohou zájemci o kotlíkové dotace kontaktovat přímo úředníky a sjednat si osobní schůzku."

Veškeré informace o kotlíkových dotací, veškeré náležitosti a tak dále jsou uvedení na internetových stránkách královéhradeckého kraje.

Už jen doplníme, že u minulé výzvy mělo hejtmanství připravených zhruba 100 milionů korun a to stačilo na pokrytí požadavků asi tisíce lidí.

Teď má kraj připravených asi 94 milionů, takže ten počet úspěšných žadatelů by mohl být velmi podobný jako na jaře.

autor: zen
Spustit audio