V Královéhradeckém kraji se objevil mor včelího plodu. Veterináři začali velmi rychle jednat

26. květen 2017

Závažné onemocnění včelích larev bylo tentokrát prokázáno na dvou místech. Jedno ohnisko nákazy bylo přímo v Hradci Králové a druhé v obci Dolní Přím - Probluz. Veterináři už přistoupili k preventivním opatřením, která mají zabránit dalšímu šíření nemoci.

Mor včelího plodu je důsledkem nedostatečné péče o včelstva. Pracovníci veterinární správy ihned po zjištění nákazy museli postižená včelstva zlikvidovat, říká ředitel Krajské veterinární správy Aleš Hantsch: „Postižené včelstvo se utrácí. A provádí se pálení úlů. Následně se provádí desinfekce prostor, desinfekce veškerého nářadí, to je jasně popsané v našem nařízení. Ale v momentu prokázání nákazy se musí jednat velmi rychle, aby nedocházelo k jejímu dalšímu šíření."

Veterináři následně museli v okolí ohniska stanovit pětikilometrové ochranné pásmo

To pro chovatele včel znamená, že musí například zajistit povinné vyšetření svých včelstev. A to není jediná komplikace, říká včelař Daniel Petr z Nechanic: „Je to hlavně omezující pro včelaře, kteří chtějí kočovat. Protože v ochranném pásmu od ohniska se nesmí se včelami hýbat. To znamená, nesmí se s nimi hlavně ven z to ochranného pásma, samozřejmě. Pokud si nějaký včelař přiveze včely dovnitř ochranného pásma, tak je to jeho velké riziko."

Čtěte také

Včelaři, kteří mají své úly v ochranném pásmu, mohou med prodávat bez jakéhokoliv omezení. Postižený je v tomto případě pouze chovatel, u kterého byla nákaza přímo prokázana.

Včelí mor se na Liberecku šíří od letošního jara, podle včelařů úředníci nejednají dost rychle

„Mor včelího plodu se týká včelího plodu. Samozřejmě, vyprodukovaný med se nesmí zkrmovat v daném ochranném pásmnu, nesmí se s ním obchodovat. Takže včelař je postižen i z tohoto důvodu," říká ředitel krajské veterinární správy Aleš Hantsch.

Jestli se bude nákáza v našem kraji dále šířit budou veterináři vědět zhruba v polovině června, kdy by měli mít k dispozici výsledky vyšetření jednotlivých včelstev.

Spustit audio