V Krkonoších se konečně ochladilo a vlekaři poprvé spustili sněžná děla

Vlekaři v Krkonoších, konkrétně na Černé hoře, spustili poprvé sněžná děla. Teploty v nadmořské výšce 1200 metrů klesly pod nulu, a proto se zasněžovací technika mohla rozjet. Počasí provozovatelům zimních středisek ale zatím nepřeje. Netrpělivě čekají, až přijdou dlouhodobější mrazy, aby mohli zasněžovat víc dní za sebou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na Černé hoře v Krkonoších již zkoušejí zasněžovat

Na Černé hoře v Krkonoších již zkoušejí zasněžovat | Foto: Kateřina Kohoutová | Zdroj: Český rozhlas

Vlekaři netrpělivě sledovali rtuť teploměru a čekali, až klesne pod nulu a pod bodem mrazu několik hodin vydrží. Jako první se rozjela děla na černohorské sjezdovce Anděl. „Máme minus tři stupně, takže spustíme kanon a jdeme zasněžovat. Kanon zapneme, počkáme, až se nastartuje, a zapneme vodu,“ popisuje Marcel Gerojš.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vlekaři na Černé hoře v Krkonoších spustili poprvé sněžná děla. Natáčela tam Kateřina Kohoutová

„V tuto chvíli je na Černé hoře v provozu pět děl a doufáme, že brzy začne ještě víc mrznout,“ říká Zina Plchová, mluvčí skiresortu Černá Hora Pec a zároveň prozrazuje ideální podmínky pro zasněžování:

„Je to alchymie, ale dá se všeobecně říci, že pokud vydrží teploty pod třemi pod nulou, dá se zasněžovat.“

Během noci se na 200 metrů dlouhém úseku podařilo nasněžit pár centimetrů sněhu, ale přestává mrznout. Vlekaři doufají, že se počasí umoudří a zasněžovací technika se rozjede naplno.

Loni se na Černé hoře rozjely vleky 29. listopadu. Kdy se tady letos poprvé svezou lyžaři, to si zatím provozovatelé střediska netroufají odhadnout.

Kateřina Kohoutová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme