V Krkonoších se znovu objevili vlci. Zabili dvě telata, ale člověku nebezpeční nejsou. Zůstanou natrvalo?

5. říjen 2016

V Krkonoších se objevili vlci. I když je údajně vidělo jen několik lidí třeba poblíž Moravské boudy a většina z nich si ještě nebyla jistá, mluví důkazy jasnou řečí. Dvě zabitá čerstvě narozená telata, ze kterých smečka během jediné noci zkonzumovala víc než půl metráku masa, jsou důkazem nejjasnějším.

Mrtvá telata, nebo spíš jejich zbytky, objevil Petr Bárta, který provozuje Brádlerovy boudy v Krkonoších: „Pozůstatky telat jsme objevili při přehánění stáda přes komunikaci u Erlebachovy boudy. Jedna z krav se nedržela stáda, držela se bokem. Tak jsme šli zjišťovat proč. A zjistili jsme, že se drží na dosah těch tělíček telat. Jedno to torzo mělo hlavu, na které byly vidět prokousnuté části. A na té druhé kostře nebylo vůbec nic, ta byla úplně holá, úplně očištěná od masa."

Jednotlivé menší zvíře může třeba ulovit i rys. Ale po konzultaci s odborníky bylo jasno. Tohle byl vlk, nebo spíš vlci.

Čtěte také

Upřesňuje zoolog Správy Krkonošského národního parku Jiří Flousek: „Vyloučili jsme všechny pravděpodobnosti, vyloučili jsme rysa. Způsob ulovení i konzumace masa tomu neodpovídalo. Vyloučili jsme psy, protože by jich muselo být víc a o takové směčce zdivočelých psů bychom věděli. Takže témě s jistotou to byl vlk. Nebo přesněji vlci."

Zpráva je to možná překvapivě dobrá
Na první pohled to může vypadat jako negativní zpráva. Objevili se vlci a útočí na dobytek.

Jenže ono je to jinak. Jde o zprávu z pohledu přírodovědců dobrou. A pozitivně to vnímají i boudaři.

Vlci se vracejí do volné přírody. Na Šumavu i na sever Čech

Třeba Jiří Tomášek z Erlebachovy boudy nad Špindlerovým Mlýnem by trvalý návrat vlků do krkonošské přírody uvítal. I když i on sám chová koně, ovce a kozy. Fauna na horách je totiž rok od roku zajímavější a vlci do ní prostě patří.

„Já si myslím, že už se tady příroda hodně vrátila k rozumnému stavu. Jsme tu dvacet let a za tu dobu je vidět, že se to oživilo. A je to vidět i na zvířeně, je tu hodně jelenů, zajíci tu jsou. Když tu jedete v noci, tak je to jak safari. Fakt krásné," usmívá se Jiří Tomášek.

Turisté se nemusí vlků bát
Odpověď na to, jestli budou návštěvy vlků v Krkonoších častější, nebo jestli se tu dokonce usadí, dá asi až čas.

Tak či tak, majitelé stád se nemusí bát způsobených škod. Protože po útoku chráněným zvířetem jsou jim kompenzovány.

A panice nemusí propadat ani milovníci hor, říká Jiří Flousek: „Turisté se bát nemusí. Posledních 150 až 200 let, kdy se to eviduje, není znám žádný případ napadení člověka vlkem."

Vlk
autor: PLE
Spustit audio