V Kuksu hledají příčinu poklesu hladiny podzemních vod. Jak a kdy se ji podaří obnovit?

15. srpen 2017

Majitelé dvacítky nemovitostí v Kuksu na Trutnovsku budou minimálně několik dalších měsíců bez vody ze svých studní. Za výrazný pokles hladiny podzemní vody mohou nejspíš dva hloubkové vrty na pozemku jednoho z místních obyvatel. Firmě, která vrt prováděla, hrozí kvůli porušení postupů až půlmilionová pokuta. V příštích týdnech bude nutné najít místo, kudy voda mizí a následně určit způsob, jak hladinu znovu zvýšit.

„Máme indicie, že ta ztráta vody opravdu souvisí jen a pouze s tou geologickou činností firmy GreenGas," říká Světlana Vitvarová z Odboru životního prostředí městského úřadu ve Dvoře Králové nad Labem.

Čtěte také

Pokles vody se totiž objevil prakticky okamžitě po provedení stometrových vrtů. „Máme data z pozorovacího vrtu ČHMÚ, kde se ta činnost projevila."

Společnost GreenGas DPB podle úředníků navíc nedodržela několik svých povinností a hrozí jí až půlmilionová pokuta. „Jedna z podmínek byla, že ty vrtné práce budou probíhat pod dozorem hydrogeologa, který u toho přitomen nebyl. A další z podmínek, že v případě, že dojde k významnějšímu poklesu hladiny v těch okolních zdrojích, tak zastaví práce, což se taky nestalo."

Stavba roku 2016: areál Hospitalu v Kuksu

Mluvčí GreenGas DPB Jaroslav Baďura pochybení odmítá, základní technologické postupy prý pracovníci firmy dodrželi.

Podle něj má společnost za sebou stovky vrtů a nic podobného se v minulosti ještě nestalo. „Jsme také celou tou situací překvapeni. Nevzdáváme se odpovědnosti, nicméně je faktem, že taková situace, v takovém dosahu, ještě nenastala."

Společnost GreenGas DPB je proti podobným událostem pojištěná.

Schodiště k lázeňskému domu, dnes muzeu

Vyčíslit škody je ale zatím složité

Jasněji by mělo být po provedení geofyzikálního průzkumu, na kterém se všechny zainteresované strany dohodli na společné schůzce. Průzkum by měl dát odpověď na to, kudy voda z podzemního rezervoáru odtéká.

Obnovená bylinná zahrada

„Budeme čekat na zařízení, které nám umožní zrevidovat ten vrt. To je sonda, která vidí, jakým způsobem je ten vrt utěsněný," říká nezávislý starosta obce Kuks Jiří Beran. Teprve potom podle něj bude pokračovat jednání o případném odstranění škod.

Otázkou navíc není jen to, jak hladinu podzemní vody zase vrátit zpátky, ale jak dlouho to případně bude trvat. Podle prvních odhadů může jít řádově o měsíce.

autor: baj
Spustit audio