V lesích řádí čím dál víc jezdci na motorkách a čtyřkolkách. Potrestat řidiče je ale složité

13. květen 2016

Lidé z Broumovska si stěžují na chování jezdců na terénních motorkách a čtyřkolkách. Ti prý ničí lesní cesty chráněné krajinné oblasti a na strojích dokonce ohrožují i turisty v Adršpašsko-Teplických skalách. Jejich počínání je sice nezákonné, trestat se je ale nedaří…

Zvuk motorky je možné v lesích na Broumovsku slyšet stále častěji. Stěžují si lidé z okolí Stárkova, Bezděkova nad Metují nebo Velkého Dřevíče. Problémy jsou ale i v v místech, kam ročně míří statisíce turistů.

Jestli je někde rekreační území, tak tam prostě terénní motorky nepatří. Petr Kuna, Správa Chráněné krajinné oblasti Broumovsko

„Poprvé v historii byly zaznamenány průjezdy terénních motorek i v Národní přírodní rezervaci Adršpašsko-teplické skály. Prakticky každý víkend někde na ně narazíte, když vyrazíte do přírody. Nebo je aspoň z dálky slyšíte. To tady ještě tak před dvěma lety nebylo," říká Petr Kuna ze Správy Chráněné krajinné oblasti Broumovsko.

Problém prý není jen ve vyježděných kolejích, odřených kmenech stromů nebo případném hluku: „To úplně zásadní je ostrý střet ve využití území. Jestli je někde rekreační území, tak tam prostě terénní motorky nepatří. Druhá věc je, že to mnohdy může ohrozit i bezpečnost lidí na těch turistických stezkách."

Čtěte také

Předseda mysliveckého spolku Bor Machov Petr Zima navíc upozorňuje i na rušení lesní zvěře. Ta prý může i uhynout: „Hlavně v době kladení mláďat a krátkého pohybu zvěře po honitbě dochází k její rušení a nestabilitě. A mláďata v důsledku rušení matek pak ve velké míře i hynou."

Chování motorkářů vadí nejen myslivcům, ochranářům, nebo třeba majitelům lesů a zemědělských pozemků.

Ti všichni jsou ale téměř bezmocní.

Čtyřkolky

Podle Petra Zimy i proto, že jde často o cizince - turisty, kteří si stroje půjčují v sousedním Polsku: „Vadí nám to, ale na boj s motorkáři nemáme ani žádné zbraně, ani oprávnění. Když ten člověk stojí sám v lese a proti němu se vyřítí třeba čtyři motorkáři, nepředpokládám, že by někdo byl tak statečný a riskoval i své zdraví. Ten boj je předem prohraný."

Pomoci by mohla místní policie.

Ta si i proto v letošním roce pořídila novou terénní čtyřkolku, takže může vyrážet do dřív nepřístupného terénu.

Pokud se jezdce na motorkách podaří zadržet, ve správním řízení jim hrozí až stotisícová pokuta.

autor: PLE
Spustit audio