V mateřské školce v Nechanicích je nabito do posledního místa. Město chce kapacitu rozšířit

7. listopad 2016

V Nechanicích chtějí rozšířit kapacitu mateřské školky. Ta stávající je zaplněná do posledního místa. Další děti už se do ní nevejdou. A jiná cesta, než přístavba ke stávající budově, zřejmě neexistuje.

Už poslední rozšíření školky, které po dohodě s hygienickou stanicí navýšilo kapacitu na stávajících 81 dětí, bylo na hraně. Teď už se do budovy nevejde ani noha, natož celé dítě. Školka dokonce v uvozovkách "okupuje" dvě třídy v sousední budově prvního stupně základní školy.

Situaci popisuje zástupkyně ředitelky 1. stupně základní školy Romana Mihulová: „Školka je plně obsazena a stále se o ta místa bojuje. Teď se dostaly všechny děti, jsou tam i "dvouleťáci". A je to jen díky tomu, že je ta přípravka. Jinak školka má dvě třídy i u nás ve škole, což nás na prvním stupni hodně bolí. Protože, my se sem nevejdeme."

Čtěte také

A tak Nechanice chystají rozšíření stávající budovy školky. Za zruba 5-7 miliónů korun. Což pro obec, která má zhruba 2 300 obyvatel, nejsou malé peníze.

Projektová dokumentace by měla být hotová v prosinci letošního roku. A čekáme na výzvu, anychom mohli podat žádost o dotaci.Jiří Pechar, starosta Nechanic

A tak existuje prakticky jediná varianta, naznačuje starosta Jiří Pechar z Volby pro budoucnost: „Samozřejmě budovat budeme jen za předpokladu získání dotace. V současné době se připravuje projektová dokumentace. Už to máme odsouhlaseno s Krajskou hygienuickou stanicí i s Hasičským záchranným sborem ohledně požárně - bezpečnostního řešení nové stavby. Takže tam nám z toho vznikly nějaké povinnosti, ale to by neměl být problém. Projektová dokumentace by měla být hotová v prosinci letošního roku. A čekáme na výzvu, anychom mohli podat žádost o dotaci."

Hejného metodu výuky matematiky využívají například v mateřské škole v pražské Michly

A shodu dokázaly najít všechny strany i na podobě dostavby
Té měla původně padnout za oběť část zahrady školky, nakonec by ale budova měla stát o pár metrů dál - a zahrada zůstane nedotčená.

To potěšilo vedoucí učitelku školky Ivanu Šulcovou: „Určitě, to jsme moc rádi. Protože zahrada je v ekologickém provedení, jsou tam nové herní prvky, děti ji využívají opravdu od jara do zimy, co to jde. A byla by velká škoda, kdyby byla zastavěná. Tím, že by ta přístavba měla být bokem, tak to bude příjemné pro všechny."

Radnice chce být připravena i na situaci, kdyby příští rok začala platit chystaná novela školského zákona, která upravuje mimo jiné i spádovost školek.

V takovém případě by bylo třeba kapacitu v Nechanicích navýšit tak jako tak. A město nechce řešení nechat na poslední chvíli.

V rakouské příhraniční mateřské škole v obci Unserfrau se děti učí česky
autor: lcz
Spustit audio