V měděném dole Bohumír v Jívce na Trutnovsku připravují na letní sezónu novou expozici

22. únor 2016

V měděném dole Bohumír v Jívce na Trutnovsku loni zpřístupnili část dnes už uzavřeného dolu, ve kterém se návštěvníci mohou seznámit s prací horníků, od května turistům nabídnou i výstavu předmětů mapujících samotnou těžbu.

Květa Dufková, průvodkyně v dole Bohumír, ukazuje fáračky, tedy oděv horníka: „Tento oděv je z 60. let 20. století. Věnoval nám jej syn pana Šolce z Bystrého, kterého to tady ve štole zavalilo."

To je jeden z mnoha exponátů, které zde budou od letní sezóny návštěvníkům k dispozici.

Vidíme tu také zajímavé dokumenty. Východočeské rudné doly Horní Vernéřovice. Jde o jakýsi výkaz práce. 360 hodin za 45 směn. V dubnu roku 1957. Jak je to možné?

„Horníci tu dělali takzvané tuplované směny. Čili dvě osmihodinové směny za sebou," vysvětluje Květa Dufková.

Čtěte také

Dále je k vidění veliká mapa části dolu Bohumír. Ta znázornuje jednotlivá patra dolu.

„Ano, u každé prorážky je uveden letopočet, kdy byla proražena. U některých je označení, že je již důlní dílo uzavřeno. U nich je nakresleno kladívko směrem dolů. Vidíme ti například letopočet 1862, protože těžba tady probíhala už od poloviny 19. století," popisuje Květa Dufková.

Novou expozici mohou v Jívce otevřít hlavně díky darům.

V měděném dole Bohumír v Jívce na Trutnovsku připravují na letní sezónu novou expozici

Dary jsou většinou od samotných horníků, kteří v dole Bohumír pracovali, nebo od jejich příbuzných.

Jedním z nich je také Adolf Kulda: „Otec tady začínal, když důl otevítali. Tak mám nějaké vybavení pro horníky, říkalo se tomu "flek". Prostě horníci po tom sjížděli dolů aby se snadno dostali na pracoviště. Je dobré, aby lidé viděli, co vše se tady kdysi dělo. Proč by to mělo ležet u nás na půdě, kde to nikdo neuvidí. Tady bude aspoň ta historie nějakým způsobem zviditelněna."

V měděném dole Bohumír v Jívce na Trutnovsku se cítí návštěvníci dobře za každého počasí. V horku se ochladí a naopak před deštěm se schovají.

Kromě nové expozice se počítá také s rozšířením turistického okruhu v podzemí. Ze současných 350 metrů by už brzy mohl být dvojnásobek.

autor: PLE
Spustit audio