V Náchodě zase jezdí o sto šest. Okružní křižovatka na hlavním tahu do Polska je hotová

24. listopad 2015

Po více než pěti měsících skončily opravy kruhového objezdu u Čedoku v Náchodě. Každý den přitom tímhle místem projede zhruba 30 000 aut, včetně 6 000 kamionů směřujících na hraniční přechod s Polskem.

139 dnů. Právě tak dlouho trvaly úpravy kruhového objezdu, u kterého se setkávají řidiči jedoucí od Hradce Králové, Trutnova, Broumova a Polska. Původní nevyhovující křižovatka je teď větší, rozšířená o dvě spojovací větve.

„Do toho kruhového objezdu ústí pět větví, byly nově zřízeny dva bypassy a vnější průměr byl zvětšený na 34 metrů. Propustnost té křižovatky stoupne zhruba o 30 procent v jednotlivých směrech," doplňuje Marek Novotný z Ředitelství silnic a dálnic.

Čtěte také

Náklady na přestavbu klíčového dopravního uzlu v Náchodě se vyšplhaly na 35 milionů korun, zaplatil je stát.

Stavbaři se přitom během přestavby museli vypořádat například se spodní vodou.

Okružní křižovatka na hlavním tahu do Polska je hotová

Potvrzuje to Zdeněk Babka, výkonný ředitel společnosti, která měla stavbu na starosti: „Podloží nebylo únosné. Byla tady vysoko spodní voda, takže proto tady byly problémy s odvodněním. Vzhledem k tomu, že křižovatka je v dolíku, tak zde musí docházet k přečerpávání povrchových vod, které se tady shromažďují."

Po celou dobu stavby kruhového objezdu byl provoz řízen kyvadlově, pro řidiče to tak často znamenalo dlouhé čekání v kolonách.

Okružní křižovatka na hlavním tahu do Polska je hotová

Kritická situace bývala především ve všedních dnech odpoledne, kdy například autobusy MHD nabíraly až hodinové zpoždění.

„Kamionům déle trvá, než se z toho vymotají. Taky se stává, že se na kruháči seknou a trvá než se z toho rozmotají," popisovala nedávno situaci Nataša Krosčenová, která dopravu pomáhala řídit.

V průběhu letošního roku se v Náchodě za 31 milionů upravil také druhý kruhový objezd na hlavním tahu do Polska.

Vzhledem k obrovskému množství projíždějících aut ale i tak zůstane doprava ve městě komplikovaná, situaci by mohl vyřešit až připravovaný obchvat.

U něj se podle starosty Náchoda Jana Birkeho z ČSSD čeká na vydání územního rozhodnutí: "Když se nám podaří vydat územní rozhodnutí a příští rok začít vykupovat pozemky, tak si myslím, že v roce 2018 by se mohlo začít stavět."

autor: PLE
Spustit audio