V následujících nocích máte možnost shlédnout nebeské divadlo. Na obloze se rojí Perseidy

11. srpen 2016

Padající hvězdy nebo také Slzy svatého Vavřince. Tak se lidově říká meteorickému roji Perseid, který je každoročně viditelný zhruba v polovině srpna. Prachová zrnka vstupují do zemské atmosféry právě v těchto dnech a tak se na ně v doprovodu astronoma Radovana Mrlláka z úpické Hvězdárny chtěla podívat i redaktorka Jana Házová.

Přicházíme na terasu hvězdárny. Romantika se vším všudy. Pozorujeme noční oblohu a na ní meteorický roj Perseid. Jak často se objevuje?

„Na obloze se objevuje pravidelně každý rok v tu samou dobu. Tedy kolem 10. srpna. A to má svátek Vavřinec. Proto také onen lidový název Slzy svatého Vavřince," usmívá se Radovan Mrllák.

Čtěte také

A už vážným hlasem doplňuje: „Bohužel, není úplně příznivá předpověď počasí pro noční pozorování. Budeme doufat, že se nám obloha rozjasní a nějakou tu Perseidu chytíme."

Co to vlastně je ten roj Perseid?
„Je to proud jemných částic z komety Swift-Tuttle P109, které za sebou zanechala tato krátká periodická kometa. Vrací se k nám zhruba každých 130 až 134 let, Naposledy byla nejblíže Zemi a Slunci v roce 1992. To byly ty meteorické roje nejhustější. To jsme mohli vidět až 300 meteorů za hodinu. Další návrat komety se očekává kolem roku 2135."

Zatím si musíme vystačit s tím, co bychom mohli vidět na obloze v těchto dnech.

Padající hvězda vytváří úchvatné nebeské divadlo

„Maximum meteorického roje je 12. srpna. Ale padající hvězdy budou jistě vidět i dalších pár dní. V tom maximu můžeme očekávat kolem 60 až 70 meteorů za hodinu. Pak ten počet další dny klesá," vysvětluje Radovan Mrllák.

Jak je vůbec ten padající meteor, který pozorujeme, veliký?
„Meteory, které vidíme jako jasnou čáru na noční obloze, mají velikost několik milimetrů. My ovšem nevidíme úplně to maličké těleso, ale ionizační stopu na obloze, kterou způsobí vstup tohoto tělesa do naší atmosféry," dodává Radovan Mrllák.

A kdo by chtěl vědět i vidět víc, může samozřejmě zavítat na hvězdárnu v Úpici. Nebo na některou jinou observatoř ve vašem okolí. Jejich pracovníci vám jistě rádi vyjdou vstříc.

autor: Jana Házová
Spustit audio