V Nechanicích se pustili do opravy hřbitovní zdi. Na Dušičky už by nemělo být vše v pořádku

21. srpen 2017

Na první pohled banální opravu zdiva stavbařům komplikoval fakt, že některé hrobky a náhrobky se o zeď doslova opíraly a po odstranění původní zdi hrozilo jejich zřícení. Oprava hřbitovní zdi v Nechanicích sice skončí zřejmě až ve druhé polovině října, už teď se ale dá říct, že to nejhorší mají dělníci za sebou. V minulosti se už několikrát stalo, že na podobných stavbách stroje narazily na kosterní pozůstatky. V Nechanicích se tomuto zážitku ale dělníci při hloubení základů nové hřbitovní zdi vyhnuli.

Prakticky všechno už je po týdnu prací ve stavu, kdy je tohle riziko pryč. Původní zeď se podařilo odstranit a momentálně už jsou hotové i základy zdi nové. Úplně jednoduché to ale někdy nebylo, usmívá se stavbyvedoucí Zdeněk Adámek: „Některé ty náhrobky jsme vlastně museli svázat dohromady, aby držely. Dva bylo nutné vyloženě rozebrat a ty jsme pak zase museli dávat dohromady. I když jsou to údejně už hroby neplacené a nepoužívané. A jinak budeme doufat, že to vydrží."

Čtěte také

I když se lžíce bagru zarývala nepříjemně blízko k samotným hrobkám, někdy to bylo možná i na 20 centimetrů, osvěžit znalosti zákona o pohřebnictví a konkrétně pasáže o tom, jak nakládat s případnými pozůstatky, si nikdo nemusel.

A že by zrovna tohle dělníkům vadilo, to prý podle Milana Stránského ani náhodou: „Respekt máme určitě. Kdyby byl nějaký problém, tak samozřejmě voláme vedoucí. Ale zatím žádný problém nebyl."

Atmosféra na hřbitově je podmanivá (ilustrační foto)

Nevyplnilo se ani to, co si v nadsázce přál starosta Jiří Pechar z Volby pro budoucnost - u hřbitovních zdí prý bývají občas zakopané poklady. Tady ale zpod staré zdi nevykoukl ani ten. A už ani nevykoukne - původní zeď je v plánovaném úseku pryč, na místě už jsou nové základy a zatím jde všechno i díky počasí prý opravdu hladce.

Podle starosty Jiřího Pechara z Volby pro budoucnost existuje i varianta, že by se původnědně plánovaný rozsah zvýšil: „Možná bude na zastupitelstvu, zda 12. září rozhodne o tom, že uděláme celou tu severní stěnu."

Ať už zastupitelé rozhodnou jakkoli, radnice chce mít všechno hotovo tak, aby v listopadu na Dušičky nebylo po stavebním ruchu ani památky.

autor: lcz
Spustit audio