V Nechanicích udělají ze školní půdy moderní učebny. Učitelé se už těší na nové vědecké přistroje

13. září 2016

V Nechanicích se o svou školu starají. Před několika lety zrenovovali budovu druhého stupně základní školy. Ta stojí na místě, kde se v roce 1867 narodil první ministr financí Československa Alois Rašín, a nese jeho jméno. Teď chce radnice získat dotace a vybudovat v prostorách půdy odborné učebny.

A fyzikářka Jarmila Čechová si představuje, co všechno by se dalo do laboratoří koupit: „Určitě jsou nádherné věci na optiku, na elektriku, na kapaliny, hydrostatiku, na rychlosti. Takže si dokážeme představit, že se dá utratit spousta peněz."

„Já podporuji tyto ideály. My ale určitě chceme jít touto cestou. Jestliže budou peníze, tak se tomu nebráníme, abychom tyto novinky dostali do školy," reagovala na odvážné myšlenky kolegyně z pedagogického sboru ředitelka Hana Špatenková.

Čtěte také

U učebny fyziky by to skončit nemělo: „Rádi bychom měli novou jazykovou učebnu, novou učebnu fyziky, učebnu chemie, nebo chemickou laboratoř, učebnu přírodopisu. A potom také polytechnickou dílnu."

Podle učitelky Jarmily Čechové by měly nové prostory a především nové vybavení přirozenou cestou zvýšit zájem o dané předměty.

Univerzita Karlova v Hradci Králové otevřela první budovu nového kampusu v sousedství fakultní nemocnice. Nové prostory v objektu za 315 milionů korun získaly Lékařská a Farmaceutická fakulta UK

V případě jejích žáků konkrétně o fyziku: „Domácí odpor je domácí odpor. Přináší si od rodičů a od spolužáků takový ten špatný náhled na fyzikální jevy a všechno kolem. Takže si myslím, že když bude nová učebna a bude zařízená k tomu, aby si děti na věci sáhly, vyzkoušely si pokusy a něco viděly přímo v praxi, tak to všechno vylepší."

Nové učebny by mohly zlepšit i možnost individuálního přístupu k výuce jazyků
To by si hodně přála ředitelka školy Hana Špatenková: „Co se týče třeba jazykové učebny. Když má žák svůj box, kde může postupovat svým tempem, protože dnešní trend je, že se děti učí především komunikovat, tak si žák jede podle toho, jaké jsou jeho schopnosti. Tak to je co bych chtěla pro naše žáky."

Podle ideálních předpokladů by se za dva, za tři roky mohlo začít
Stačí jen v uvozovkách maličkost - získat dotaci, říká nezávislý starosta Jiří Pechar: „Přesnou částku ještě neznáme. V současné době se tvoří projektová dokunetace včetně výkazů výměr a rozpočtu. Ale realizace bude jedině za předpokladu získání dotace z integrovaného regionálního operačního programu."

V úspěch věří starosta, vedení školy a koneckonců i žáci.

autor: lcz
Spustit audio