V Novém Bydžově budou bez jednotky intenzivní péče. Kvůli nedostatku lékařů

12. prosinec 2015

Nedostatek lékařů si vynutí zavření Jednotky intenzivní péče na interním oddělení nemocnice v Novém Bydžově. Má k němu dojít od Nového roku. Pacienty, kteří dosud zůstávali na léčení v Bydžově, bude záchranná služba převážet do jičínské nemocnice, nebo do Fakultní nemocnice v Hradci Králové. O téma se zajímá reportér Jiří Fremuth.

Komu přesně dnes jednotka intezivní péče v Novém Bydžově slouží?

Je to malá JIPka - má tři lůžka a slouží pacientům bydžovské interny, kteří mají vážnější problém. Například dechové obtíže, lehčí srdeční selhání, otok plic - komplikace cukrovky.

Čtěte také

Nejedná se tedy o pooperační JIPku.

Vedení nemocnice říká, že se lidé nemusí bát, že by došlo k výpadku péče. Že prvotní důvod uzavření JIP je sice nedostatek lékařů, ale že je světový trend medicíny koncentrovat péči do větších nemocnic, kde jsou lepší podmínky pro léčbu.

Jednotka intenzívní péče v Centru biologické ochrany Těchonín

Jak tu situaci s nedostatkem lékařů vysvětlují politici hradeckého kraje zodpovědní za zdravotnictví?

Nedostatek kvalifikovaného zdravotnického personálu je celorepublikový problém - to říká krajská radní pro zdravotnictví Jana Třešňáková z ČSSD: "Personální situace ve zdravotnictví je tristní, je nedostatek personálu. Začíná se to projevovat tím, že hrozí uzavření některých oddělení. V současné době jsme před uzavřením JIPky v Novém Bydžově. Nicméně péče o ty potřebné pacienty je zajištěna dohodou s Fakultní nemocnicí v Hradci Králové a také nemocnicí v Jičíně a se zdravotnickou záchrannou službou."

Podle vyjádření hejtmanství jinde v krajských zdravotnických zařízeních regionu další omezování péče nehrozí.

Jak na uzavření JIPky reaguje vedení Nového Bydžova?

Jako problém to vidí třeba nezávislý místostarosta města Bohumil Orel: "Určitě je rozdíl mezi tím jestli ta intenzivní první pomoc je poskytnuta přímo tady v součinnosti s laboratoří samozřejmě. A nebo spolu se záchrannou zdravotnickou službou při převozu a pak někde 30 kilometrů nebo i víc."

Informaci mají i zastupitelé města a je možné, že se o problému bude mluvit příští týden ve středu na zastupitelstvu města.

Spustit audio