V Novém Městě nad Metují si teď zaplatíte za parkování v centru města

2. září 2016

Nové Město nad Metují zpoplatnilo parkování v centru města. Na Husově náměstí a v Komenského ulici tak ode dneška fungují parkovací automaty. Radnice si od změny slibuje, že se náměstí uvolní pro krátkodobé návštěvníky. Dosud se mohlo v centru stát tři hodiny zdarma, ale systém parkovacích hodin řada řidičů zneužívala.

Všední den půl jedenácté dopoledne minulý týden. Husovo náměstí je plně obsazené a parkoviště bezradně objíždí několik řidičů.

S vrchním strážníkem městské policie Milošem Kratěnou kontrolujeme parkovací hodiny v autech: „Zkontrolovali jsme první vozidlo a to má hodinový kotouč již teď nastaven na 11. hodinu. Tedy se dopouští přestupku."

Čtěte také

Řidiči často parkovací hodiny po třech hodinách posunovali a stáli tak na náměstí zdarma celý den.

Od září se za parkování platí
Radnice zavedení placeného stání plánovala dlouhodobě. Dosud tomu ale bránily podmínky udělení dotace na rekonstrukci Husova náměstí.

První půlhodina je 5 korun, celá hodina 10 korun a stejně tak každá další započatá hodina.Miloš Kratěna, vrchní strážník MP Nové Město nad Metují

„Pět let po dobu udržitelnosti se nesmí vybírat parkovné. Už od začátku byl plán města tento systém zavést po pěti letech," vysvětluje starosta Petr Hable z Volby pro Nové Město.

Radnice si od placeného parkování slibuje uvolnění centra pro krátkodobé návštěvníky: „Chceme dosáhnout toho, aby každý návštěvník, který na náměstí přijede, měl možnost krátkodobého stání. Aby si mohl přijet na oběd a turisté aby se mohli přijet podívat."

V Novém Městě nad Metují se začíná platit za parkování v centru města

Neklesnou podnikatelům tržby?
Pro dlouhodobé stání jsou zdarma vyhrazená dvě nedaleká parkoviště - Monika Huláňová má na náměstí vinotéku.

Podnikatelka je zvědavá, jak se systém osvědčí: „Obavy spíš máme z toho, jestli lidé sem pak budou jezdit. Zda nám na náměstí nespadnou tržby. Ale to se ukáže."

Optimistická je naopak další podnikatelka Eva Teplá: „Prostě se tady nebudou odstavovat auta na celý den a lidé budou mít daleko větší možnosti zaparkovat a pořídit si to, co potřebují."

První dva týdny chce městská policie řidiče na nový systém jen upozorňovat. Pokutovat se má začít od poloviny září.

Radnice chce za půl roku fungování systému analyzovat a případně upravit.

Spustit audio