V Orlických horách skončila zimní sezóna. Jaká byla z pohledu vlekařů a horské služby?

9. duben 2016

Napínavý, hektický a na sníh chudý prosinec, oblevy v lednu i únoru a nakonec nejlepší lyžování v březnu - taková byla z pohledu vlekařů letošní zima v Orlických horách. Opět se ukázalo, jak klíčové je pro české areály dobré umělé zasněžování. Střediska, které ho mají, vydělala - ta ostatní na tom byla hůř.

Čtěte také

„Na svazích máme ještě okolo 30 centimetrů sněhu, lyžovat by se dalo. Nicméně venkovní teploty okolo 20 stupňů nahrávají jiným aktivitám. A lidé už v tomto období trácí zájem o lyžování," Skicentrum v Ríčkách ukončilo podle svého vedoucího Petra Kánského sezónu v neděli.

Byla o sedm dní kratší, než ta loňská, ale přijelo víc lyžařů a vyšší byly i tržby.

Čtěte také

„My jsme byli jedno z mála středisek, které kompletně odjelo vánoční svátky, měsíc leden pak byl vůbec nejlepší v jistorii Skicentra. A únor, březen už pak byly standartní," upřesňuje Petr Kánský.

Středisko těžilo z nadmořské výšky, ale hlavně ze 40 milionové investice do systému umělého zasněžování.

V Orlických horách skončila zimní sezóna. Jaká byla z pohledu vlekařů a horské služby?

„Poslední tři sezóny se to velmi vyplácí. My jsme v roce 2012 postavili vlastně kompletní nový systém technického zasněžování a opravdu nám to pomáhá. Díky tomu jsme možná byli 110 dní v provozu," dodává Petr Kánský.

Stejný názor má i majitel malého areálu v Olešnici Radko Hartman: „Bez technického sněhu to vůbec nejde. Naopak je zapotřebí zasněžit v co nejkratší době. Během dvou tří dnů mít kopec zasněžený, aspoň jednu hlavní sjezdovku. Protože pak může přijíát obleva a nebo jsou teploty kolem nuly a máte problém."

V Orlických horách skončila zimní sezóna. Jaká byla z pohledu vlekařů a horské služby?

Sezóna nebyla ztrátová, ale byla vůbec nejhorší za 4 roky od otevření areálu.

„Vánočná svátky se nelyžovalo. A leden byl dobrý, ale ten je vždycky slabší a únor, kdy začínají jarní prázdniny, tak bylo 10 stupňů nad nulou. Pršelo a ta sjezdivka dostala hodně zabrat. Na týden jsme ji museli uzavřít," upřesňuje Radko Hartman.

Dobrou zimu za sebou má horská služba - úrazů sice bylo 657 - tedy nadprůměrně, ale žádný nebyl smrtelný.

„Devadesát procent lidí už má dnes přilbu, což je vynikající věc. Je pár lidí, kteří ji nepoužívají, ale to bude vždycky tak. Ale důležité je, že se zvyšuje ten počet lidí, kteří ji používají," říká náčelník horské služby v regionu Josef Hepnar.

A dodává, že lidé mají také lepší vybavení a lépe připravené vybavení a díky tomu je úrazů méně.

Spustit audio