V první vlně hnízdění pelikánů se podařilo odchovat 21 mláďat!

29. leden 2014

V letošní chovné sezóně se ZOO Dvůr Králové nad Labem zatím může pochlubit 21 odchovanými pelikány ve čtyřech druzích. Z toho je 6 pelikánů skvrnozobých, které rozmnožuje Královédvorská ZOO jako jediná zoologická zahrada mimo Asii.

Počátkem listopadu 2013, krátce po odchytu z venkovních výběhů a přesunu na zimoviště, zahnízdily v Královédvorské zoo čtyři druhy pelikánů. První mláďata se začala klubat v polovině prosince a nadílka ptáčat stále pokračuje. Hnízdění pelikánů probíhá ve dvou vlnách, v té první se zatím podařilo odchovat 21 malých pelikánů. Jedenáct mláďat je odchováváno pod vlastními rodiči na hnízdech v zimovišti. Deset mláďat vychovávají ošetřovatelé.

Mláďata pelikánů v ZOO Dvůr Králové nad Labem

Pelikáni obvykle snáší dvě až tři vejce. Ta se rodičům z hnízda odebírají a nahrazují podkladky (napodobeniny vajec), aby se zabránilo jejich rozbití. Na hnízdo se vrací jenom jedno naklubané vejce, zbylá mláďata putují na odchovnu. Ošetřovatelé je tam krmí rybkami, které se předem nakládají do enzymatického roztoku, aby je ptáčata mohla strávit. Krmení malých pelikánů mají možnost sledovat návštěvníci zoo v odchovně pavilonu Ptačí svět.

Z celkového počtu odchovaných pelikánů je 5 pelikánů afrických, 4 pelikáni bílí, 6 pelikánů kadeřavých a 6 pelikánů skvrnozobých. Největším úspěchem je odchov právě pelikánů skvrnozobých, které rozmnožuje Královédvorská zoo jako jediná zoologická zahrada mimo Asii.

V současné době je ZOO Dvůr Králové společně s Tierparkem Berlin nejlepším chovatelem pelikánů na světě. Počet 21 odchovaných mláďat pravděpodobně nebude konečný, v tomto období začínají ptáci s druhými snůškami. Uvidíme, zda se podaří dosáhnout loňského úspěchu, kdy se podařilo odchovat 32 pelikánů, z toho 11 pelikánů skvrnozubých," uvedl zoolog Mgr. Michal Podhrazský.


Zvětšit mapu
autor: JMys
Spustit audio