V Rudníku loví raky kamenáče. Nebojte se, neskončí na talíři. Opravují tu Bolkovský potok

14. červenec 2016

Stovky raků, mihulí, pulců, pstruhů a dalších vzácných živočichů teď loví specialisté v Bolkovském potoku v krkonošském Rudníku. Stavbaři tam čistí a opravují koryto po povodni z léta 2013. Vzácná zvířata se musí přemístit výš po proudu, aby bagrování nánosů a úpravy břehů přečkala. Holínky si navlékl i náš reportér Jiří Fremuth.

Investor stavby musí ze zákona najmout specialisty a udělat vše pro to, aby ohrožené druhy přežily. Co přesně vlastně žije v Bolkovském potoce?

Čtěte také

Je to až překvapivé, kolik je tam života. Břehy koryta jsou vydlážděné kameny, ústí tam řada trubek. Tedy zřejmě odpadů z okolních domů, ale asi z nich neteče žádná hrůza. Protože jenom na stometrovém úseku nalovili zaměstnanci specializované firmy stovky raků kamenáčů, mihulí potočních - to je takový malý úhoř - nebo pulců, ale také pstruhů potočních.

Je tady hodně raků. Třeba na čtyřiceti metrech jsme našli až stovku těchto živočichů. Martina Kubečková, specialistka z Naturaservisu

Všechny je dají do kbelíků s vodou a odvezou na horní tok potoka - tam se najdou vhodná místa, kde se vypustí zpět.

A až se ty práce dodělají, tak ti živočichové přirozeně splují dolů po proudu.

Rak (ilustrační foto)

Jak se tak malí a hbití živočichové vlastně loví?
Sníží se hladina potoka. V tomto případě se prostě v kontrkétním úseku položilo potrubí o průměru zhruba 40 centimetrů a do něj se voda svedla. Pak se jde proti proudu a vše se proloví takovými malými podběráky.

Ale třeba pro raka se prostě musí sáhnout, říká Martina Kubečková z Naturaservisu: „Tady v té díře by mohl být rak. Já tam zkusím strčit ruku. A je tam. Malinkej ráček. Snaží se nám štípnout. Od těchto malých to nebolí, ale od těch větších už to docela i bolí."

Spustit audio