V Rudníku na Trutnovsku vznikne nový autobusový terminál za 7 milionů korun

26. září 2017

V Rudníku na Trutnovsku vznikne nové autobusové nádraží. Současný prostor před obecním úřadem, kde se teď točí autobusy, je podle vedení obce malý a nevyhovující. Prostor na nový terminál má být jednou tak velký. Stavba má přijít na 7 milionů korun.

Autobusových spojů v obci přibývá a jezdí stále častěji. Místo, kde se nyní točí, je podle představitelů obce nedostatečné.

„Tady nebylo ani to co je tady teď. Zastávky byly jinde, byl tu chaos, bylo to nebezpečné. Teď se autobusy potkávají na jednom místě, ale není to ono," vysvětluje nezávislý starosta Aleš Maloch.

Myšlenku vybudovat historicky první autobusový terminál má vedení obce už dlouho

„Historicky 10 let zpátky tady jezdily tři autobusy denně. Potom, odhaduji, že to bylo v roce 2010, spolu s organizací dopravy v Královéhradeckém kraji, začaly jezdit každou hodinu a vyvstala potřeba řádného zázemí," tvrdí tajemník Jiří Jirásek.

Čtěte také

A dodává, jak by nový terminál měl vypadat: „Měla by to být betonová monolitická konstrukce, která bude prosklená."

Autobusová zastávka

Projekt už je na světě, nyní se bude vypisovat výběrové zřízení a vítězná firma by se staveními pracemi měla začít na jaře, vše pochopitelně bude záviset na počasí.

„Každou hodinu se nám tady potká autobus na tři směry - na Vrchlabí Trutnov a Hostinné. Budou tři stanoviště, na každý směr jedno. Zastřešena bude čekárna a bude to doplněo informační tabulí a kioskem," dodává starosta Aleš Maloch.

Asfaltová plocha, kde se nyní autobusy točí, se zvětší, aby se sem tři stanoviště vešla. Zachován zůstane průjezd k obecnímu úřadu a obec počítá s výsadbou nové zeleně kolem terminálu.

Spustit audio