V Třebechovicích pod Orebem musí dát řidiči nohu z plynu. Kde všude se bude měřit rychlost?

23. červen 2017

Městská policie v Třebechovicích pořídila nový radar. Začne ho používat v nejbližších dnech. Měřit rychlost řidičů budou strážníci na místech, kde si obyvatelé stěžovali na rychle projíždějící auta.

„Dá se tím měřit i přes okno u automobilu. Tím radarem, v momentě kdy jej spustíme, můžeme měřit až do vzdálenosti 400 metrů. Pořizuje se videozáznam a na konci toho záznamu se vždy udělá fotografie," popisuje třebechovický městský strážník Stanislav Čapek nový radar.

Je totožný s těmi, které používají dopravní policisté. Právě od nich musí mít městská policie schválená místa, kde může rychlost měřit.

Čtěte také

„My jsme záměrně vybírali lokality na základě stížností od občanů a na základě našich poznatků. Týká se to vesměs centra obce. Na exponovaných místech, jako například na Masarykově náměstí, na přechodech pro chodce, u základních škol. Tam, kde se opravila cesta a svádí to řidiče k rychlejší jízdě," říká strážník Stanislav Čapek.

Dopravní značka upozorňující motoristy na radar (ilustrační foto)

Podle policie má radar působit hlavně preventivně

Strážník Stanislav Čapek mluví o tom, že radar má na řidiče působit hlavně preventivně: „Samozřejmě vždy bude pro a proti. Každopádně, jestli budeme ten radar používat smysluplně, to znamená, že nebudeme měřit za obcí, tak si myslím, že to smysl má."

Nezávislý starosta Třebechovic pod Orebem Jiří Němec říká, že někteří řidiči jezdí přes město až příliš rychle: „Nikdy jsem neměl po ruce měřící zařízení, ale evidentně jsou místa, kde se ta povolená rychlost porušuje. To zařízení by nemělo sloužit k vybírání pokut, ale mělo by převážně sloužit k postupnému zlepšování bezpečnosti silničního provozu. Jak motoristů, cyklistů a chodců ve městě."

Město za nový radar zaplatilo zhruba 370 tisíc korun.

autor: ova
Spustit audio