V Úpici chtějí řešit potíže s tzv. nepřizpůsobivými obyvateli

3. prosinec 2014

Jak se v jedné slovenské obci daří řešit potíže s tzv. nepřizpůsobivými lidmi, kteří nepracují, žijí jen ze sociálních dávek a mívají potíže s dodržováním zákonů? A mohl by slovenský postup platit i u nás? Vedení města Úpice se sešlo na neformální schůzce se zástupci Trhoviště, slovenské obce, ve které polovinu obyvatel tvoří Romové. Obě strany si vyměňovaly své zkušenosti v boji s problémovými obyvateli.

"Sokerés, čo robíš... " Walter Hreháč pracuje v obci Trhoviště na Východním Slovensku jako terénní pracovník. Romsky se naučil několik nejpoužívanějších výrazů a od té doby prý s místní komunitou vychází mnohem lépe.

"Lepší vztahy máme s nimi. Je uvolněnější prostě ten vztah", říká Walter Hreháč.

Trhoviště má přitom s nepřizpůsobivými velmi špatné zkušenosti. Před deseti lety vyrabovalo několik desítek lidí místní obchod s potravinami, od té doby se ale mnohé změnilo. A to i díky tomu, že na Slovensku musí žadatel o sociální dávku povinně odpracovat minimálně 32 hodin měsíčně.

"Takže je donucený ráno vstát a jít do práce. Jít do společnosti, jít mezi lidi", vysvětluje starosta Trhoviště Róbert Koba. Každý den tak má dvoutisícová obec k dispozici zhruba 140 lidí: "A každý nese zodpovědnost za čistotu svého úseku v obci."

Povinnost pracovat má přitom podle starosty Koby mnohem větší význam než jen to, že je v obci uklizeno. Dříve problémoví lidé se teď totiž chovají mnohem zodpovědněji - už jen proto, že jsou v každodenním kontaktu se zaměstnanci obecního úřadu.

"Oni musí mít pocit, že někomu na nich záleží. Jednoduše, mají s kým komunikovatů, dodává Róbert Koba.

Úklid ulic v Mladé Boleslavi

V České republice plnila podobnou úlohu veřejná služba. Ta ukládala povinnost pracovat dlouhodobě nezaměstnaným, před dvěma lety ji ale Ústavní soud zrušil. Podle vedoucí sociálně správního odboru městského úřadu v Úpici Jindry Pavlišové to ale byla chyba.

"Občané viděli, že tato skupina lidí, kteří jsou dlouhodobě na sociálních dávkách, pracuje. Takže to vedlo ke zklidnění situace. A byl to také návyk u těchto lidí, že chodí do práce, že někam patří, že něco musí dělat a že si musí něco zasloužit", dodává Jindra Pavlišová.

Právě v Úpici se přitom situace s nepřizpůsobivými stále zhoršuje. V posledních měsících se sem totiž nastěhovala početná skupina lidí žijících jen ze sociálních dávek a podle výsledků nedávné ankety pořádané městem se v ulicích necítí bezpečně osm lidí z deseti.

Také proto budou už brzy hlídat problémová místa v Úpici bezpečnostní kamery, mnohem více se také v poslední době kontrolují domy, ve kterých lidé dostávají od státu příspěvek na bydlení.


Zvětšit mapu
autor: PLE
Spustit audio