V zoo ve Dvoře Králové skončil provoz letního safari, zvířata se přemístí na zimoviště

V zoologické zahradě ve Dvoře Králové nad Labem skončila letní sezona. Návštěvníci už mimo jiné nemohou navštívit safari. Zaměstnancům zahrady naopak začíná náročné období - musí přemístit různé druhy zvířat na zimoviště.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V pruhované porodnici ZOO Dvůr Králové nad Labem bylo v červenci rušno - na svět tam přišlo 5 zebřích mláďat. Jsou to 3 samečkové a 2 samičky. A v přírodě těch nejohroženějších - zeber Grévyho.

V pruhované porodnici ZOO Dvůr Králové nad Labem bylo v červenci rušno - na svět tam přišlo 5 zebřích mláďat. Jsou to 3 samečkové a 2 samičky. A v přírodě těch nejohroženějších - zeber Grévyho. | Foto: Simona Jiřičková

Pracovníci zoologické zahrady dnes ráno navezli potravu do odchytových zařízení, jakýchsi oplocených dvorů, a následně nezbývá než čekat na moment, kdy se zvěř osmělí a celé stádo jednoho druhu přijde ke krmení.

Pak se zvěři zavře úniková cesta, celé stádo se nažene na valník umístěný za traktorem a odveze se do jejich skutečného zimoviště.

Přehrát

00:00 / 00:00

V zoo ve Dvoře Králové skončil provoz letního safari. Zvířata se musí přemístit na zimoviště. Více od Václava Plecháčka

Přemísťování je poměrně náročná práce, která trvá několik týdnů. Loni se zaměstnancům povedlo zvířata přesunout během října, někdy jim to ale trvá až do konce listopadu.

Stahování zvěře do zimovišť se občas mění ve velké dobrodružství. Není to tak dávno, kdy stádo vodušek jelenovitých uteklo až do ulic města. Na odlov pelikánů, kteří pro změnu odmítají spolupracovat, vyráží pracovníci zahrady v neoprenech. V zobáku totiž mají pelikáni velkou sílu.

Lví safari, ZOO Dvůr Králové nad Labem | Foto: Zdeněk Čermák

Václav Plecháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme