Valdštějnský zámek v Jičíně se konečně dočká oprav. Mají trvat 10 let a stát 150 milionů korun

24. únor 2017

Sídlo Valdštejna na náměstí v Jičíně volá po nutné celkové opravě. Ta letos konečně začne. Dělníci by s první etapou rekonstrukce měli začít hned po zimě. Opraví přízemí, kde by následně mělo začít fungovat infocentrum a část prvního patra. První etapa oprav potrvá rok. Hned poté bude následovat další. Městu se zatím nedaří získat dotace na celkovou rekonstrukci. Ta má trvat deset let.

Sto padesát milionů korun, takovou finanční injekci je podle odhadu odborníků potřeba dát Vladštejnovu sídlu. První část oprav odstartuje hned po zimě.

„Předpoklad byl v březnu. Až jim dáme výzvu, tak by do pěti dnů měli začít", říká jičínský mistostarosta Petr Hamáček ze Sdružení pro Jičín a zároveň dodává, že oprava nebude jednoduchá.

Čtěte také

„Je to komplikovanější, mají opravovat prostory mitsu a svatebního sálu prvního patra. Je dohoda, že udělají stavební opravy mitsu, sál se přesune do těchto prostor, pak se zase svatebni sál přesune zpět. Mits by měl být dokončen a vybaven nábytkem," doplňuje Petr Hamáček.

Stavbaři začnou s opravou infocentra a dalších místností v přízemí

Zároveň se počítá i s opravami nebytových prostor, kde dřív fungoval finanční úřad, nyní jsou tato místa prázdná. Podle plánů by tu mělo najít své místo konzultační středisko univerzit a zároveň by zde mělo vzniknout zázemí pro porotní sál.

„Letos je v rozpočtu počítáno s 10 miliony korun, některé práce přejdou do příštího roku. Aby mohlo infocentrum zahájit sezonu 2018 v nových prostorech," říká Magdaléna Doležalová, mluvčí jičínské radnice.

Nákladné rekonstrukci předcházel důkladný průzkum

„V minulosti byly v podlaze vykopány sondy kvůli zjištění přesného podloží a jak vedou sítě. Tak doufáme, že tam nevzniknou žádné komplikace. Prostory jsou nyní prázdné a výlohy jsou využívány infocentrem například na pozvánky na různé akce," říká Magdaléna Doležalová.

Valdštejnovo náměstí v Jičíně

Po opravě volá i střecha, nutné je vyměnit veškeré rozvody a okna

Odhadovaná cena revitalizace zámku je 150 milionů korun, podle radních je ideální rozvrstvení prací do deseti let.

Město se dlouhodobě snažilo najít cestu k dotacím, protože rekonstrukce bude finančně hodně náročná.

„Nepodařilo se najít takový titul, který by řešil tu opravu celkově, je možné sehnat peníze na jednotlivé částky, v budoucnu se pokusíme hledat ty prostředky jinde," dodává Magdaléna Doležalová.

První etapu oprav by dělníci měli dokončit v březnu roku 2018.

Spustit audio