Včelaření je cool. Jaroměřský včelařský spolek má 100 členů. Zajímavé je, že přibývá žen - včelařek

3. září 2016

Jaroměřský včelařský spolek patří k těm nejstarším v naší republice a zanedlouho oslaví 150 let svého trvání. O to více potěší, že v posledních asi dvou letech se mezi veřejností obecně zvyšuje zájem o včelaření a tento trend se projevil i na Jaroměřsku tím, že v měsíci srpnu přijala zdejší ZO ČSV svého 100. člena.

Patří tak k největším včelařským organizacím v okrese i kraji. Zajímavé, ale zároveň možná do budoucna i varující je, že noví včelaři se rekrutují spíše z úplně začínajících chovatelů, nikoliv jako nástupci stávajících včelařů.

Další zajímavostí je, že přibývá též žen - včelařek.

Čtěte také

Po desetiletí stagnace počtu členů se tedy počet včelařů na Jaroměřsku opět zvyšuje, což bude znamenat vyšší nabídku místního medu jako racionální pochutiny pro zdejší obyvatele, a to v období různých afér s obchodním balením medu může být prvkem jistoty a kvality.

Ještě důležitějším prvkem je však vyšší pokrytí krajiny včelstvy a tím zajištění opylování hmyzosnubných rostlin jak přírodních, tak i hospodářských.

Simona Adamcová, držitelka titulu Živnostník roku 2015

Ve zprávách ze světa občas slyšíme o nárůstu nespecifikovaných kolapsů včelstev a o jejich úbytku v krajině. Zatím tedy můžeme konstatovat, že krajiny Jaroměřska se to netýká, a to díky ušlechtilé zálibě, které se 100 místních členů nyní věnuje často za součinnosti celých rodin.

Zde je na místě požádat též o shovívavost obyvatele města a okolních obcí např. v období rojení včel, kdy včely na někoho mohou působit hrůzostrašně, ovšem při zachování respektu a skutečné opatrnosti není obvykle čeho se bát.

Jistě to stojí za to, výměnou za pestrou přírodu pro užitek i relaxaci a také pro požitek a lahodu z mlsání přírodní potraviny, kterou med je a právě nyní je ta pravá doba, najít si ve městě či jeho okolí toho svého včelaře a pořídit si zásobu medu na zimní období.

Včelařů a včelařek máme dost.

Kvalitní včelí med
Spustit audio