Ve věku 53 let zemřel náčelník krkonošské horské služby Adolf Klepš

11. říjen 2017

Náčelník krkonošské horské služby Adolf Klepš zemřel ve věku 53 let, uvedla to dnes ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová. Adolf Klepš zkolaboval 1. října při výstupu na Sněžku, kdy jej postihla srdeční slabost.

První pomoc poskytl Klepšovi přímo na Sněžce bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger, který se výstupu rovněž účastnil. Vrtulník záchranné služby pak náčelníka horské služby přepravil do hradecké nemocnice.

Adolf Klepš se narodil v roce 1964 ve Vrchlabí.

V roce 1991 se stal profesionálním členem horské služby a od roku 2001 byl náčelníkem Horské služby ČR v Krkonoších.

Od roku 2007 vedl dobrovolnou složku Horské služby ČR v celé České republice.

Adolf Klepš

Pro všechny členy a příznivce horských záchranářů byl Adolf Klepš nejen skvělým náčelníkem, obětavým a vynikajícím záchranářem a naprostým profesionálem. Byl především opravdovým kamarádem, na kterého se všichni mohli spolehnout jak během náročných záchranářských zásahů, tak i v osobním životě. Miloval celým srdcem svoji práci a vždy neváhal nasadit vše, když šlo o pomoc jiným.

Mezi své úspěchy řadil projekty k prohloubení spolupráce se složkami Integrovaného záchranného systému formou společného výcviku, které vedly mimo jiné i ke zvyšování profesní kvalifikace záchranářů horské služby. Dále připravoval projekty příhraniční spolupráce s polskými záchrannými službami a projekty norem pro značení lyžařských tratí a turistické značení.

Od roku 2016 byl zastupitelem Královéhradeckého kraje a od roku 1994 zastupitelem města Špindlerův Mlýn.

Adolf Klepš byl podruhé ženatý a měl tři děti.

autor: Český rozhlas Hradec Králové | zdroj: ČTK
Spustit audio