Ve volné přírodě žije už jen 8 000 gepardů. Na počátku 20. století jich přitom bylo 100 tisíc

23. září 2017

České zoologické zahrady proto vstoupily do projektu, ve kterém výtěžek za recyklovaný elektroodpad podpoří chov těchto krásných a ušlechtilých šelem. Vyjímku mezi nimi tvoří ZOO Dvůr Králové nad Labem, která získané peníze nevyužije pro vlastní gepardy, ale pošle je do Afriky. A tak staré vařiče, konvice nebo vysoušeče vlasů, sbírá do speciálních kontejnerů. Připojit se můžete i vy, tvrdí mluvčí ZOO Andrea Jiroušová a redaktorka Dana Voňková.

Gepardi jsou neobyčejně rychlé zvíře. Jsou schopní krátkodobě sprintovat rychlostí až 113 kilometrů v hodině! Během toho mohou obratně měnit směr i zaútočit na vyhlédnutou kořist. Tento rekord byl naměřen roku 2009 osmileté samici jménem Sarah v zoo v Cincinatti. Tehdy dokázala gepardice uběhnout stovku za 6,13 sekund, tedy o tři sekundy rychleji než nejrychlejší člověk planety.

Jakých rychlostí mohou gepardi dosahovat v přírodě, se zatím nepodařilo zcela dokonale změřit.

V plné rychlosti dokáže gepard udělat za sekundu tři velké skoky.

Gepardí nohy by mohly sloužit jako vzor pro výrobce sprinterských treter

Jako jediné kočkovité šelmy mají gepardi krátké, jen částečně zatažitelné, drápy, jimiž se odrážejí od země.

Gepardům můžete pomoci u tak, že odevzdáte svůj starý elektrospotřebič

Také gepardí srdce a plíce mají na rychlost velký vliv. Zatímco v „normálním provozu“ se gepard nadechne za minutu šedesátkrát, při běhu se tato frekvence zdvouapůlnásobí. I tak však gepard zvládne běžet jen asi 30 sekund, pak mu dech dojde. Pak je na několik desítek vyčerpaný a nemůže popadnout dech.

Sokol stěhovavý ale letí, tedy spíše padá, rychlostí až 350 km/h. Této rychlosti však dosahuje jen při útoku, kdy téměř volným pádem se složenými křídli padá jako kámen z nebe na kořist.

ZOO Dvůr Králové nad Labem je v chovu gepardů velmi úspěšná. Už čtyřikrát se tam narodila čtyřčata. Celkem ZOO odchovala 84 gepardích mláďat.

Gepardům můžete pomoci u tak, že odevzdáte svůj starý elektrospotřebič
autoři: DV , Andrea Jiroušová
Spustit audio