Velké stěhování zvířat. V ZOO Dvůr Králové nad Labem se otevírá Safari!

22. duben 2015

A i když si s námi počasí pohrává, je zřejmé, že léto máme na dosah. Návštěvníci zoologické zahrady ve Dvoře Králové nad Labem budou mít možnost obdivovat výběhy s africkými zvířaty ze safaribusu, safari trucku nebo vlastního vozu. Podrobnosti se dozvíte z rozhovoru s mluvčí zahrady Janou Myslivečkovou.

ZOO Dvůr Králové nad Labem otevřala brány svého letního Safari. Návštěvníci si mohou už dva roky vybrat ze tří možností jak Safari projet. Mohou obdivovat výběhy s africkými zvířaty ze safaribusu, safari trucku nebo z vlastního vozu.

O výklad se po celou cestu starají řidiči safaribusů a trucku, posádky soukromých aut mají k dispozici informační leták s mapou Safari, vyznačenými zastávkami a nezbytnými dalšími pokyny.

Trasy letního Safari vedou mezi výběhy, kam volně chodí žirafy, nosorožci, antilopy nebo zebry

Celkem 150 kopytníků a desítky pelikánů museli přestěhovat ošetřovatelé královédvorské zoologické zahrady do výběhů.Transport je náročný a někdy i nebezpečný.

"Máme to vždycky udlěláno tak, aby se to dalo přistavit přímo k pavilonu, napevno připevníme, zvířata si myslí, že jdou do toho výběhu, těch posledních pár metrů jdou setrvačností, až do dojdou do toho boxu", vysvětluje hlavní zoolog Pavel Moucha. Když jsou zvířata uvnitř, bedna se naloží na traktor a ten ji převeze na safari.

Ošetřovatelé pomalu vypustili kopytníky do volného výběhu. Po zhruba pěti měsících, kdy byla zvířata zavřená ve stájí a ven chodila jen občas, je to pro ně velká změna, ale podle Pavla Mouchy ji snáší většinou dobře: "Až na výjimky jsou ta zvířata na to zvyklá, pamatují si to z minlé sezóny, takže s tím většinou nemají problém".

Safari v ZOO Dvůr Králové nad Labem

Podstatně hůř přesun do venkovních výběhů mohou snášet mláďata, která přišla na svět během zimy

"Může to být problém, hlavně pokud by se dost zhoršilo počasí, ta mláďata by s tím měla problém. Například vodušek vyvezeme jenom polovinu stáda a oddělíme matky s malými mláďaty, které necháme zatím doma", dodává Pavel Moucha.

Ven je potom převezou až přijde opravdu teplé a stabilní počasí. Na safari ošetřovatelé během následujících dnů transportují desítky pelikánů a 150 kopytníků, mezi nimi například antilopy, zebry, pakoně nebo osly. Ti se letos do venkovního výběhu dostali jako první.

Africké safari

"Jsou to relativně klidná zvířata, ten jejich převoz byl úplně bez problémů, vidíme, že osli jsou v pohodě, pasou se, užívají si sluníčka", říká Jana Myslivečková, mluvčí zahrady.

A dodává, že právě počasí hraje při transportu zvířat velkou roli: "My vždycky musíme počkat i s otevřením safari na dobu, kdy je teplo, aby zvířata mohla být venku i přes noc. A musí být zpevněná půda. Pokud by byla třeba podmočená, mohla by ji ta zvířata hodně rozdupat".

Brány afrického safari se pro letošní rok otevřely v sobotu 25. dubna 2015.


Zvětšit mapu
Spustit audio