Veterináři v Hradeckém kraji vytáhli do boje proti vzteklině

25. září 2010

Veterináři v Královéhradeckém kraji znovu vytáhli do boje proti vzteklině lišek. Do čtvrtka proto budou z letadel shazovat návnady s očkovací látkou. Letadla během akce v kraji shodí asi 110.000 návnad. Uvedla to dnešní Mladá fronta Dnes v příloze pro Hradecký kraj. Návnady mají tvar malé bábovičky, obsahují rybí tuk a uvnitř nesou kapsli s očkovací látkou. Přestože by vakcína neměla škodit lidem ani zvířatům, veterináři lidem přesto doporučují, aby se návnadám vyhýbali. Pokud se látkou potřísní, měli by se obrátit na lékaře. V období vakcinace by zároveň lidé neměli volně v přírodě pouštět psy.

I když se nyní vzteklina v kraji ani v republice neobjevuje, nelze ji podceňovat, protože jde o smrtelně nebezpečnou chorobu přenosnou na člověka. Naposledy veterináři zaznamenali nemoc loni u tří lišek na Trutnovsku.
"V současné době je nákazová situace příznivá. Zdali vloni nemocná zvířata přešla z Polska, je těžké říct," uvedl inspektor pro ochranu zdraví zvířat Josef Valenta z Krajské veterinární správy v Hradci Králové. Že se ale nemoc může nečekaně projevit i po několika bezproblémových letech, zažili lidé před třemi lety na Rychnovsku. Tehdy veterináři zaznamenali asi 60 nemocných divokých i domácích zvířat a dozvuky choroby řešili i v dalším roce.
Nejdramatičtější výskyt vztekliny v tuzemsku se projevil v první polovině osmdesátých let. Od roku 1989 Česká republika začala liškám vakcínu podávat orálně, což se osvědčilo v západní Evropě. Od té doby vztekliny stále ubývá.

Logo
Spustit audio