Většina letošní úrody jablek putuje kvůli menší velikosti rovnou na zpracování

V sadech na Jičínsku vrcholí sklizeň ovoce. Švestky už ze stromů zmizely. Teď ovocnáři trhají jablka a hrušky. Ovoce je dostatek, ale plody jsou velmi drobné. To je pro pěstitele problém. Velké množství ho totiž míří rovnou na zpracování.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ilustrační foto

Ilustrační foto | Foto: Fotobanka Pixabay

V sadě v Ostroměři mají česáči práce dost.

„Sklízíme jablka odrůdy Rubinola a zítra se chystáme na hrušky,“ říká ovocnář Petr Kareš, který dohlíží na sklizení úrody ve svém sadu.

Odhaduje, že letos bude průměrná úroda.

„Loni jsme měli jablek míň, letos bude o malinko víc. Díky suchu ale jablka rychleji propadávají. Tam, kde nebyla závlaha, jsou menší. Tam, kde ji máme, je úroda běžná.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Ovoce bude letos dostatek a například jablka budou nezvykle sladká. V ovocném sadu natáčela Kateřina Kohoutová

Suché počasí má vliv na velikost plodů.

„Což je pro nás důležité z hlediska tržeb. Pokud má například jablko v průměru 6 centimetrů, tak nemůže být použito jinak než ke zpracování, kde je čtvrtinová cena než u jablek pro čerstvý trh,“ vysvětluje Martin Ludvík, předseda ovocnářské unie a dodává, že jablek potřebné velikosti bude letos málo:

„U letních jablek, kde jde řádově sice jen o desítky hektarů, které se sklidily, jsme 70 procent produkce právě z důvodu, že nám ty jablka nedorostly, museli dát na zpracování.“

Tato jablka jsou jinak zdravá a stejně kvalitní jako větší plody.

„Dá se říct, že zdravotní stav a kvalita je jinak dobrá. Ať už se to týká napadení chorobami a škůdci, většina podniků to zvládá velmi dobře. Co se týká samotné chuti, tak více slunce znamená více cukru. Myslím si, že letošní úroda bude co do chuti velmi kvalitní,“ předpovídá Ludvík.

Podle pěstitelů se ovoce bude sklízet až do druhé poloviny října.

Kateřina Kohoutová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme