Víc kamer bude u hlavního nádraží v Hradci Králové hlídat pořádek a bezpečí

28. červenec 2017

V Hradci Králové budou fungovat dvě nové bezpečnostní kamery na Riegrově náměstí. Strážníci městské policie díky nim získají větší přehled o dění v okolí hlavního nádraží. Nový kamerový systém by tu měl být do konce roku.

Na pořádek v okolí frekventovaného Riegrova náměstí doteď dohlíží jedna kamera. K té nově přibudou dvě další. Zajistí tak lepší přehled o okolí vlakového hlavního nádraží a budou také nasměrované na ulici Sladkovského k terminálu hromadné dopravy, říká mluvčí hradeckého magistrátu Petr Vinklář: „Riegrovo náměstí společně se Sladkovského ulicí je samozřejmě místo, kde je velký pohyb lidí. A dochází zde často k porušování veřejného pořádku. Nově tak městská policie bude moci toto místo sledovat. Zároveň tak strážníci pomohou i státní policii s dohledem nad fanoušky během rizikových sportovních utkání."

Čtěte také

Na investice do kamerového systému městská policie pravidelně využívá dotace ministerstva vnitra.

„V případě nových kamer na Riegrově náměstí město ušetří 440 tisíc korun. Právě díky pomoci ze státního rozpočtu," doplňuje Petr Vinklář.

Dispečink kamerového systému městské policie v Pardubicích

Kamerový systém v Hradci Králové funguje od roku 1999 a postupně se rozšířil na celkem 46 míst, která městská policie sleduje pomocí padesáti pěti kamer, říká velitel výkonu z hradecké městské policie Jan Mrázek: „Některé ty kamerové body jsou už dnes opravdu na dobré úrovni. To znamená, že se najít a rozpoznat obličej detailním způsobem. Pomáhá to nejen nám, ale i Policii České republiky při dokazování řízení."

Celkově si městská policie pochvaluje kamerový systém hlavně při kulturních, společenských i sportovních akcích.

„Jsou monitorováni fanoušci, kteří se dostávají do Hradce Králové. To znamená, jestli přijedou vlakem nebo autobusem, tak potom díky tomuto kamerovému systému monitorujeme jejich pohyb po městě. A vlastně tu trasu a veškerou jejich činnost po dobu jejich pochodu," dodává Jan Mrázek.

Do budoucna chce policie umístit kamery i na Svatováclavské náměstí na Novém Hradci nebo ve Wonkově ulici u městské knihovny.

autor: Marika Konárková
Spustit audio