VIDEO: Odborníci georadarem lokalizovali krypty v kostele sv. Václava v Dobrušce

Do podzemí dobrušského kostela sv. Václava dnes nahlédnou pomocí špičkové techniky odborníci. Jejich cílem jsou dvě krypty ukryté pod podlahou kostela, které už lokalizovali georadarem. Naposledy byly otevřené v 19. století.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odborníci georadarem lokalizovali krypty v kostele Svatého Václava v Dobrušce

Odborníci georadarem lokalizovali krypty v kostele Svatého Václava v Dobrušce | Foto: Martin Pařízek | Zdroj: Český rozhlas

Krypty už byly lokalizované, jsou to dvě komory o rozměrech zhruba 2 krát 1 metr. Nejdříve experti zkoumali podzemí prostřednictvím zemního radaru napojeného na počítač.

Lokalizované prostory pak označili na podlaze kostela oranžovými nálepkami. Vyvrtaným otvorem následně prostory prozkoumají dálkově ovládanými kamerami.

Podle pramenů by v jedné kryptě měli být pohřební duchovní a v druhé páni z Dobrušky a třeba i první Trčkové z Lípy, kterým Dobruška patřila.

Přehrát

00:00 / 00:00

Experti už lokalizovali hledané krypty, hlásí z kostela sv. Václava v Dobrušce Partin Pařízek

Krypty byly naposledy odkryté v roce 1882, když se v kostele sv. Václava opravovala podlaha. Existuje ale jen stručný zápis ve farní kronice, že oprava proběhla bez dalších podrobností.

Zajímavá bude architektura krypt. Pocházejí totiž z doby, kdy v místě stál gotický kostel, který později nahradil barokní.

Martin Pařízek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme