Víte, co byly lyže sudovky či sáně vlčky a malá krusňata?

3. leden 2015

Vše uvidíte v Polici nad Metují na výstavě "Zimní radovánky" ve staré škole Dřevěnce. Redaktorka Kristýna Štanderová se tam byla podívat s kurátorem Janem Tůmou a o historii lyžování a bruslení v česko-polském příhraničí se dozvěděla mnoho zajímavostí.

Jak název napovídá, výstava přibližuje malým i velkým návštěvníkům staré zimní radovánky, jak se děti i dospělí bavili před sto lety v zimním období. Výstava určená pro všechny generace bude doplněna diorámaty s figurínami. Dobovou atmosféru dotváří historické reklamy.

K vidění jsou sáně rohačky, sáně vlčky, malá krusňata ale i různé méně exotické druhy sáněk, na kterých se svazích a cestách proháněli před padesáti až sto lety naši předci.

Bruslení na rybníce v jižních Čechách (z výstavy Člověk ve fotografii cyklu Monarchie)

Návštěvníci se také seznámí s počátky lyžování na Policku, uvidí staré lyže a historická vázání, sněžnice i historické brusle, včetně bruslí od firmy Katschner z Police nad Metují. Připomenuti jsou i výrobci lyží a sáněk.

Vystaveno je vůbec poprvé i unikátní zařízení na napařování a ohýbání lyží, které na výstavu, spolu s ostatními předměty zapůjčilo muzeum v Jilemnici.

Expozice není věnována pouze zimním sportům, ale i dalším radovánkám, které byly se zimou spojeny. Návštěvníci se tak dozví nejen o stavění sněhuláků, ale i zvycích spojených s Vánocemi. Na výstavě je k vidění velký betlém, koledník s kolednickým betlémem, výstava připomíná i tříkrálovou koledu nebo nadílku na sv. Mikuláše.

Výstava "Zimní radovánky" je v Polici nad Metují otevřena do neděle 4. ledna 2015.

Čtěte také


Zvětšit mapu
autor: KS
Spustit audio