Víte, jak vypadá orientační závod nevidomých? Není důležité zvítězit, ale dorazit do cíle

20. květen 2016

Tyfloservis pomáhá lidem se zrakovým postižením už 25 let. Obecně prospěšná společnost funguje v celé zemi a čtvrtstoletí existence si připomínalo i krajské centrum v Hradci Králové. Kromě přednášek se mohli nevidomí a slabozrací přihlásit i do závodu - soutěžili v orientaci a pohybu - jednoduše řečeno - měli se co nejrychleji dostat z autobusového terminálu v Hradci Králové do městské knihovny.

„Tak hodně štěstí! Můžete vyrazit," Klára Bydžovská z Tyfloservisu odstartovala jednoho z devíti soutěžících. Co ti lidé vlastně vědí, když vyrážejí?

„Mají popis té trasy, takový itinerář, na svých diktafonech. Takže mají před startem půl hodiny na to se s tím seznámit. A mají k dispozici také hmatové plánky, takže vědí, jak ta trasa bude vypadat. Vědí, za co budou hodnoceni a kam mají dorazit," vysvětluje Klára Bydžovská.


Je to veliká a důležitá pomoc. Prostě vrací ty zrakově postižené zpátky do života.Zrakově postižený Karel Hrubeš o práci Tyfloservisu

Nastoupit na autobus, ujet dvě zastávky k obchodnímu domu Atrium a pak pěšky do městské knihovny - celkem 1300 metrů.

„No nebylo to jednoduché. prostě je to trasa, po které jsem se samostatně nikdy nepohyboval. A z toho itineráře si to představit, bylo dost těžké. Hlavně v jednom místě u toho Atria, když byl velký hluk od nějakých vrtaček a sbíječek," popisuje pocity ze závodu Karel Hrubeš - jeden z klientů Tyfloservisu.

Ten se věnuje sociální rehabilitaci - prostě učí lidi žít s jejich handicapem, vysvětluje vedoucí krajského střediska v Hradci Králové Daniela Morávková: „Učíme je orientovat se v prostoru, Braillovo bodové slepecké písmo, nácvik jakýchkoliv sebeobslužných dovedností, vlastnoruční podpis a tak dále."

Logo

Obecně prospěšná společnost pomáhá lidem starším 15 let, kteří přišli o zrak až v průběhu života.

U Karla Hrubeše se tak stalo v 19 letech při autonehodě: „Musíte se všechno naučit jako malé dítě znovu. A pokud jde o Tyfloservis, tak první co mne naučili, tak právě tu chůzi s bílou holí a prostorovou orientaci. A rozvíjet nějaké další dovednosti. Absolvoval jsem tam i kurz vaření."

43letý inženýr informatiky vystudoval po úrazu vysokou školu a dnes sám pomáhá ostatním nevidomým a slabozrakým.

„Zrakově postižené, kteří jsou na tom podobně jako já, učím práci s počítačem a mobilními telefony. Protože to jsou dnes vlastně v podstatě také takové malé počítače," říká Karel Hrubeš.

Tyfloservis pomohl za 25 let na východě Čech tisícovkám lidí.

Vedoucí zlínského Tyfloservisu Petr Mach u čtecího stroje pro osoby těžce zrakově postižené
Spustit audio