Víte, jak ze země jednoduše zjistit, zda je ptačí budka v lese obsazená?

14. duben 2015

V Javořích horách na Broumovsku zoologové rozmístili 150 budek pro ptáky. V těch by měli hnízdit především dravci, kteří následně loví přemnožené hlodavce. Jak jsem se se ale přímo na místě přesvědčil, některé budky obsadili i zpěvní ptáci.

Se zoologem Petrem Kavkou stojíme v lese, který je pod vrcholem Javořích hor Ruprechtickým špičákem a asi čtyři metry nad námi je na stromě ptačí budka. Pro koho je určená?

„Tato budka je pro sýce rousné, což jsou drobné lesní sovy. Vstupní otvor má veliký asi 7 centimetrů a protáhne se jím právě jen onen sýc rousný a menší druhy. Vypadá podobně jako budky, které máte třeba na zahradách pro sýkorky, akorát je trochu větší“, říká Petr Kavka.

A připojuje: „Vyvěšujeme také budky pro poštolky, které ale nemají takový klasický vstup. Celá přední polovina budky je volná, aby poštolky měly volný výhled do krajiny.“

Dá se takto ze země poznat, jestli je budka obsazená?

„V tuto dobu my už do těch budek nechodíme, neotvíráme je, necháváme ptákům klid. Ale můžeme zjistit, zda je budka obsazená tím, že zaškrábeme dole na kmen stromu. Tyto otřesy ptáci v budce vnímají. A vidíte. Vykoukl! Takže můžeme říci, že tato budka je obsazená sýcem rousným. Pták reaguje na zaškrábání na stromě a podívá se jestli neleze třeba nějaká kuna, prostě zda mu nehrozí nebezpečí.“

Zoologové rozmístili v Javořích horách 150 ptačích budek určených pro dravce.

Pojďme se podívat na další budku

„Tuto budku obsadil brhlík. To poznáme podle toho, že původní velký vstupní otvor si brhlík upravil na svou velikost. Zmenšil ho tak, že otvor zalepil bahnem,“ říká Petr Kavka.

Je to nějaká komplikace? Protože budky jsou cíleně určeny pro dravce, nikoliv pro zpěvné ptáky.

„Dravci mají samozřejmě přednost. Ale budky které nevyužívají mají pak šanci obsadit tyto drobné druhy ptáků. Často takto nalézáme hnízda sýkor či lejsků. A právě tito brhlíci jsou unikátní tím, že si jako jediní dokáží vstupní otvor takto upravit pro své pořeby,“ dodává zoolog Petr Kavka.


Zvětšit mapu
autor: PLE
Spustit audio