Víte, že existují krysy, které umí nacházet nášlapné miny?

18. duben 2015

Nejsou to ty, které známe z našich kanálů. Tyto žijí v Africe a celým jménem se nazývají "krysy obrovské". Pro mnohé z nás nepatří tato zvířata k oblíbeným, ale co naplat, africké krysy jsou užitečné.

S trochou respektu a strachem se za nimi vypravila autorka rubriky "Safari jako na dlani".

Už určitě tušíte, že její cesta vedla do královédvorské zoologické zahrady.

Vypravte se tam s nám i vy - doprovázet vás budou stejně jako redaktorku Danu Voňkovou zoolog Miroslav Pochylý a mluvčí ZOO Jana Myslivečková.

Krysa obrovská (také jako gambijská krysa nebo křečkomyš gambijská) je urostlý hlodavec, který může dorůstat až velikosti kočky. Žijí téměř v celé subsaharské Africe. S krysami jsou příbuzné jen vzdáleně. Jsou všežravci, živí se jak rostlinami, tak drobnými živočichy.

Na jihu Afriky jsou konzumované chudými rodinami, používají se však také k hledání min díky jejich vytříbenému čichu. Z téhož důvodu se používají také při analýze osob infikovaných TBC.

K výcviku krysy obrovské k vyhledávání min a tuberkulózy byla v Tanzanii v roce 1998 založena organizace APOPO podporovaná belgickou vládou a ženevským centrem pro humanitární odminování GICHD (Geneva International Centre for Humanitarian Demining).

Čtěte také

Se zoologem Miroslavem Pochylým ze ZOO Dvůr Králové nad Labem se setkáte i za týden.Tentokrát vám představí africké minimyši, strašilky a pakobylky. Bát se nemusíte, i tito živočichové mají své kouzlo!


Zvětšit mapu
autor: DV
Spustit audio