Vládu nad Jičínem přebírají děti. Ve městě začíná festival Jičín - město pohádky

Ve městě Rumcajse, Manky a Cipíska začíná 24. ročník festivalu Jičín - město pohádky. Radost bude nejen dětem přinášet až do neděle. V průběhu festivalu přebírají vládu nad městem symbolicky děti, jejichž zákony jsou tradičně vyvěšeny na Valdické bráně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Festival Jičín – město pohádky zahájil průvod pohádkových bytostí

Festival Jičín – město pohádky zahájil průvod pohádkových bytostí | Foto: Jiří Fremuth | Zdroj: Český rozhlas

Festival odstartoval průvod desítek pohádkových postav centrem Jičína. Jeho trasu lemovaly tisíce lidí, většinou děti v maskách.

Poté děti převzaly od starosty symbolický klíč od města. Tím začaly platit dětské zákony, které zakazují například klít a plivat na zem. Naopak nařizují úsměv a dobrou náladu.

Patronem festivalu je herec Jiří Lábus, mezi hosty nechybí ani Zdeněk Svěrák, který od dětí získal čestné občanství pohádkového Jičína.

Ústřední postavou letošního festivalu je Pelíšek - skřítek, který prý žije uprostřed nedalekých Prachovských skal. V tvůrčích dílničkách se proto budou vyrábět hnízda, budky a nejrůznější brlohy, tedy takové pelíšky. Nebude chybět ani filmová klasika, film Pelíšky. Výlety, tedy pelášení, budou potom logicky směřovat právě do blízkých Prachovských skal.

K festivalu patří pohádková vystoupení, o pohádkách však budou i výstavy a přednášky. Večer pak město rozezní koncerty nejrůznějších interpretů.

Vrcholem festivalu bude tradičně sobota. Odpoledne se vyhlašují vítězové nejrůznějších soutěží, večer zahrají například kapely Blue Effect a slovenští No Name. Festival završí ohňostroj.

pir, Jiří Fremuth Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme