Vlekaři v Orlických horách chtějí čelit nedostatku sněhu. Nakupují špičková sněžná děla

4. listopad 2016

Mít, či nemít do Vánoc zasněžené sjezdovky. Tento problém řeší v posledních letech vlekaři v Orlických horách. Tamní střediska jsou v nadmořské výšce do 900 metrů nad mořem a poslední zimy doslova bojují o to, aby včas zasněžily svahy. Do zdokonalování zasněžovacích systémů tak dávají miliony korun.

„Tohle jedno dělo dá se říct, že nahradí téměř dvě ty původní děla. Co se týče kvality a množství sněhu při hraničních teplotách," ukazuje majitel areálu v Olešnici Radko Hartman dvě nová děla - sníh dokáží díky speciální konstrukci chrlit už při teplotě -1 stupeň.

Čtěte také

„Ta mlhovina se nejen že dostane od děla do určité vzdálenosti, ale ještě se roztočí. Takže je mnohem delší čas na dopad té mlhoviny, aby se ta voda stačila přeměnit v technický sníh. A dnes při těch podmínkách, co tu panují v zimě, je ten jeden stupeň úplně rozhodující," vysvětluje Radko Hartman.

Maximálně využít mrazivé dny - to mají využít investice do zasněžování. Nová děla koupilo Skicentrum v Říčkách.

Zasněžování Skiareálu Lipno

„Tohle je jedno ze tří nových děl. Je to nejmodernější technologie, která vyrábí sníh. Ten kvalitní sníh při mínus jednom až dvou stupních Celsia," říká ředitel Jan Duffek.

A doplňuje, že středisko investovalo před 4 lety do zasněžování 40 milionů korun.

Loni i díky výše položeným sjezdovkám se tam jako v jediném středisku Orlických hor lyžovalo i o vánočních prázdninách.

Bez zasněžování už se dnes horská střediska neobejdou
„V loňské zimě se to ukázalo, jako zásadní. Myslím si, že třeba období kolem Vánoc bychom těžko zachytili a přišli prakticky o velkou část tržeb z té zimní sezóny," dodává Jan Duffek.

Právě Vánoce jsou pro vlekaře klíčové - případné ztráty se už jen těžko dohání, potvrzuje ředitel Skicentra v Deštném Petr Prouza: „Určitě se ta doba od 90. let, kdy se mluvilo o dosněžování, posunula. Tak jsme se dostali přes zasněžování a teď už se mluví o rychlém zasněžování. Ideálně mít během tří dnů a tří nocí klíčový svah zasněžený."

Vlekaři se snažit maximálně využít každou hodinu, kdy mrzne.

Nejdřv se snaží důkladně zasněžit alespoň jednu sjezdovku, aby sníh na nich přečkal i časté prosincové oblevy.

Spustit audio