Vodovodní potrubí na východě Čech potřebuje modernizaci. Může to stát až 1,7 miliardy korun

15. říjen 2017

Klíčové potrubí pitné vody na východě Čech potřebuje opravu. V Hradci Králové to oznámili vodárenské společnosti a také zástupci měst. Podle nich by měla příprava rekonstrukce klíčového přivaděče pitné vody Teplice nad Metují - Hradec Králové začít co nejdříve. Celkové náklady by mohly přesáhnout 1,7 miliardy korun. Vodárny budou žádat peníze od státu.

Klíčový přivaděč vody slouží k zásobení víc než tří set tisíc lidí. Během pěti let by se podle současných plánů měly opravy dočkat úseky ve vlastnictví královéhradeckých vodáren.

„My máme zmapovanou celou trasu, máme udělanou revizi. A víme, že dva zhruba tříkilometrové úseky, jeden je blízko Hradce Králové směrem na Blešno a druhý je u obce Pohoří směrem na Bohuslavice, vyžadují výměnu," říká ředitel Vodovodů a kanalizací Hradec Králové František Barák.

Obnova těchto dvou úseků, které jsou staré až 50 let, by měla vyjít na 250 milionů korun. Pokud by vodárny nezískaly peníze od státu, jsou připravené tuto část zaplatit ze svého.

Čtěte také

Podle Františka Baráka by to měli cíloví odběratelé pocítit minimálně: „Ono se to projeví, ale ne významně. Protože my jsme v posledních letech provedli rekonstrukci v našich technologiích. Takže se nám i podařilo nahromadit určité finanční prostředky pro to, abychom mohli financovat ty první dvě etapy sami."

Do oprav páteřních přivaděčů by se měl podle vodáren stát finančně zapojit

„Došlo ke vzniku tisíce vlastníků vodárenské infrastruktury. A to je ten zásadní problém u přivaděčů. Že někdy malá vodárenská společnost, která obsluhuje třeba jen několik set lidí, má poměrně velkou část přivaděče a nedokáže to ze svých zdrojů profinancovat. A to samozřejmě zabraňuje provozuschopnosti a dodávkám vody všem ostatním, kteří jsou na tom přivaděči závislí," vysvětluje František Barák.

Voda je základ života. Vodovodní kohoutek (ilustrační foto)

Ředitel Sdružení oboru vodovodů a kanalizací České republiky Oldřich Vlasák vysvětluje, že jednou z možností, jak zajistit financování od státu, je prohlásit přivaděče za strategicky významné infrastruktury: „SOVAK ČR jako takový tuto myšlenku samozřejmě sleduje. Neexistuje jednotná koncepce vodárenství v České republice. Budeme rádi, když budou stávající velké přivaděče rekonstruovány. S tím se samozřejmě otvírá možnost napojení dalších obcí. A to je jediná možnost do budoucna, jak eliminovat problémy s případným suchem."

Vodárenská soustava východní Čechy byla dokončena v 90. letech minulého století a umožňuje převádět vodu z míst jejího přebytku v Polické křídové pánvi na Náchodsku a ze zdrojů na Chrudimsku do míst jejího nedostatku na Hradecku a Pardubicku.

autor: ova
Spustit audio