Vrchlabský aeroklub hledá budoucí piloty. Otevírá pro ně letecký kroužek

5. říjen 2017

Vrchlabský aero klub ve spolupráci s Domem dětí a mládeže ve Vrchlabí otevírají letecký kroužek pro děti od 10 do 14 let. Cílem je dětem přiblížit svět letectví a zároveň posílit řady členů aeroklubu. Mladí lidé totiž chybí. Děti budou veškerý čas trávit přímo na letišti mezi piloty a budou dokonce i létat, pochopitelně se svolením rodičů.

Vedení klubu bojuje s nedostatkem mladých lidí, proto se rozhodlo oslovit děti a pokusit se je zasvětit do světa letectví.

„Většina aeroklubů v republice se potýká s odlivem mladých lidí. Dnes je věkový průměr už nad 50 let. Tedy opravdu vysoký věkový průměr", vysvětluje Karel Horáček, předseda aeroklubu Vrchlabí.

Čtěte také

Děti budou, kromě zimních měsíců, kdy budou v Domě dětí a mládeže, veškerý čas trávit přímo mezi letadly, piloty a instruktory.

„Děti budou v klubovně, přímo mezi letadly, na ploše, pořád na letišti," říká Karel Horáček.

Narozeniny letiště ve Dvoře Králové a 85.výročí létání na Královédvorsku

Podle něj jde o to ukázat těm nejmenším hlavně praxi, tzn. jak to na letišti funguje, co obnáší práce pilota: „My to opřeme hodně o modely letadel, ale budeme s nimi také lítat. Budeme ukazovat dětem principy aerodynamiky, co se stane když. Budeme s nimi modelařit. Od volných modelů až k těm rádiem řízeným. A budeme s nimi i létat."

Cizí dětem nezůstane ani prostředí leteckých mechaniků, kteří letadla pravidelně kontrolují.

„U nás na letišti děláme i servis na letadlech. Takže se to npalánuje tak, aby to ty děti viděly. Aby viděly motor, jak se na tom dělá, vysvětlí se jim, jak to vůbec funguje," vysvětluje Karel Horáček.

Letecký kroužek ve Vrchlabí zatím nikdy nebyl, zájem o něj projevují hlavně chlapci

„Zájemci jsou, děti se nám přihlašují. Převážně kluci, ale máme tam i jednu holčinu," potvrzuje Zdeňka Bienová z Domu dětí a mládeže ve Vrchlabí.

Přihlásit se můžou děti ve věku 10 až 14 let

Narozeniny letiště ve Dvoře Králové a 85.výročí létání na Královédvorsku

„Jsme moc rádi, že nás aeroklub oslovil pro spolupráci při založení tohoto leteckého kroužku," dodává Zdeňka Bienová.

Celková kapacita kroužku je 15 dětí. Pokud by byl enormní zájem, vedení klubu nevylučuje otevřít kroužky dva.

Spustit audio