Vulgární stížnosti i horší mezilidské vztahy. To vše kvůli sněžení a zasypaným chodníkům

3. duben 2017

V některých městech a obcích Náchodska se nedaří dostatečně rychle odklízet sníh z chodníků. Úředníkům proto chodí řada stížností, některé jsou přitom nebývale vulgární. A následuje zhoršení mezilidských vztahů. Takový je ve Velkém Poříčí na Náchodsku výsledek sněžení v posledních dnech. Šest zaměstnanců městyse totiž nestíhá uklízet sníh z chodníků. Některým seniorům nejčastěji vadí led, mladé ženy pak upozorňují na problémy při jízdě s kočárkem. Připomínky jsou i kvůli těžké technice, která při úpravě silnic nahrne sníh třeba na výjezdy od rodinných domů.

„Jsem tady na obci už 14 let, ale takovou agresivitu lidí vůči zimní údržbě jsem ještě nezažil. Lidé jsou sprostí a nadávají nám," říká starosta městyse Josef Král z ODS.

Část lidí prý reaguje na sociálních sítích nebo maily, jiní ale prý neváhají přijít přímo na úřad.

Podle nezávislé místostarostky Nataši Šancové přitom lidé v terénu dělají maximum: „Dva se střídají na traktoru, který vyhrnuje naše místní komunikace a další člověk obsluhuje stoj na úklid sněhu z chodníků nebo z úzkých uliček."

Čtěte také

Podobné je to i v nedalekém Hronově. Tam si na úklid a odvážení sněhu najímají i soukromníky, lidé ale přesto spokojeni nejsou.

V některých městech a obcích Náchodska se nedaří dostatečně rychle odklízet sníh z chodníků

„Někteří jsou vulgární, někteří furt volají, že támhle je to špatně vyhrnuté, jinde, že to máme ve vjezdech," popisuje každodenní realitu vedoucí technických služeb města Hronov Zdeněk Balcar.

Ten upozorňuje i na to, že sníh kvůli mrazům zmrznul a práce s ním je o to složitější. Postupně se přitom odváží tam, kde nepřekáží.

Podobně jako v Červeném Kostelci, potvrzuje to nezávislý místostarosta Richard Bergmann: „Ty hromady teď nakládáme těžkou technikou a odvážíme je na louku, kde to pak v klidu může roztát."

Problémy mají i ve větších městech
Například v Trutnově dokonce nedávno starosta vyzval lidi, aby s úklidem pomohli. Někteří ho vyslyšeli, jiní pomoc nabídli, ale za peníze a požadovali sto padesát korun za hodinu. Radnice je proto odmítla.

V některých městech a obcích Náchodska se nedaří dostatečně rychle odklízet sníh z chodníků

Snadné není ani získat nezaměstnané z úřadu práce. Podle úředníků je těch práce schopných momentálně v evidenci minimum, a navíc nejsou schopni nastoupit ze dne na den.

Objevily se tak už i první úrazy, třeba v Teplicích nad Metují spadla v parku žena a zlomila si ruku.

V takových případech mohou lidé podat na úřadu žádost o náhradu škody. Aby ale uspěli, měli by si zajistit co nejvíc důkazů - například svědky a ideálně i fotky, dokazující v jakém stavu chodník byl.

autor: baj
Spustit audio