Výběrové řízení na ředitele Klicperova divadla je u konce, nikdo ale neuspěl

26. srpen 2014

Klicperovo divadlo v Hradci Králové se připravuje na novou sezonu. Vstoupí do ní bez nového ředitele, protože ve výběrovém řízení neuspěl ani jeden z uchazečů. Bývalý šéf divadla Ladislav Zeman skončil po dvaceti letech v červnu kvůli zdravotním obtížím.

Už od prosince a oficiálně pak od července ho zastupuje ekonomická náměstkyně divadla Eva Mikulková, která ve funkci ředitelky zůstává dál.

Do výběrového řízení na nového šéfa Klicperova divadla se přihlásili dva uchazeči. O výsledku konkurzu rozhodla desetičlenná komise složená z divadelních odborníků. Jejím členem byl i loutkový režisér Josef Krofta, současný náměstek primátora města Hradce Králové pro kulturu, zvolený za Volbu pro město.

„Je to mladší člověk, povoláním učitel a zabývá se divadlem na úrovni amatérských skupin. Došli jsme k názoru, že řídit takové profesionální divadlo by mohl být problém,“ vysvětlil Josef Krofta, proč neuspěl Josef Jan Kopecký, učitel literárně-dramatických oborů na královéhradecké umělecké škole Střezina.

Do dalšího kola konkurzu neprošel ani druhý uchazeč, současný ředitel Městského divadla Zlín Petr Michálek. „Největší problém byl to, že upozorňoval, že nemůže zastávat funkci hned od začátku sezony, ale až později, což by nebylo řešení,“ doplnil Josef Krofta.

Výběrová komise doporučila správní radě Klicperova divadla, aby se snažila sama hledat a oslovovat vhodné kandidáty. Po neúspěšném výběrovém řízení rada rozhodla, že ve funkci ředitelky i nadále zůstane ekonomická náměstkyně Eva Mikulková.

Vybírat se ale bude nanovo

„Všechno máme už kompletně zařízené, celá nová sezona je zajištěná, dramaturgie je udělaná, jsou zajištění veškeří režiséři, výtvarníci, takže já nevidím problém. Bude to fungovat tak, jak to fungovalo doteď,“ řekla Eva Mikulková.

Správní rada Klicperova divadla navíc už plánuje nové výběrové řízení. „Vypadá to tak na polovinu prosince s tím, že by výběrové řízení bylo vyhlášeno dopředu, aby kandidáti měli dostatek času se připravit, pravděpodobně by mělo být někdy během března, s nástupem nového ředitele od následující sezóny,“ dodala.

I bez nového ředitele, ale divadlo letos zahájí 130. sezónu. A to už 8. září jedním z divácky nejoblíbenějších představení, tedy hrou Davida Drábka s názvem Koule.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio