Vybíjení českých prasat. Vepři v ohrožení. Známe důvody

29. duben 2016

Desítky českých chovatelů prasat uvažují o zrušení chovů. Důvodem jsou nízké ceny vepřového. Za prodělek chovatelů může přebytek produkce v Evropské unii, na které se také podepisuje uzavření ruského trhu. Více než polovina vepřového se k nám dnes dováží. Čeští farmáři by chtěli, aby stát důsledně chránil český trh - dovážené maso je podle nich často nekvalitní.

„Současné ceny jsou pro nás katastrofální. Uvažujeme vůbec o zrušení tohoto chovu. Protože s každým prasetem odevzdáváme 1 200 korun čistého. A to je pro takovou malou firmu jako je ta naše, neúnosné," jednatel společnosti Agro Jaroměř Jaroslav Vojtěch vysvětluje, že firma z Královéhradecka prodělala jen za první čtvrtletí roku tři čtvrtě milionu korun.

Čtěte také

O případném zrušení chovu se rozhodne do měsíce - o práci by přišli 4 lidé - mezi nimi i Jaroslava Bitnarová: „Je to smutné. Ale když to všude v okolí ruší, tak se nedá nic dělat, no."

Na kilu vepřového tratí 7 - 8 korun nedaleké ZEPO Bohuslavice.

Prasata tam chtějí v budoucnu chovat už jen pro vlastní masnou výrobu, říká ředitel podniku Tomáš Kunc: „Ceny českého vepřového masa jsou pro zákazníky v uvozovkách drahé. Protože se tam nekouká v žádném případě na kvalitu. Kouká se jen kolik čeho dostanu za stovku. A to nás tedy drtí."

Rušení chovu prasat Agro Jaroměř

Podle ředitele svazu chovatelů prasat Jana Stibala klesla výkupní cena za rok a půl o 30 procent: „Mnoho našich členů mne informovalo o tom, že zvažují ukončení chovu. V části podniků už uzavírání probíhá. A řekl bych, že ještě větší část chovatelů se momentálně rozhoduje."

Lidovecký ministr zemědělství Marian Jurečka říká, že situace českých chovatelů prasat je nejhorší za posledních 25 let: „V loňském roce jsme chovatele prasat podpořili částkou 787 milionů korun. A s touto částkou počítáme i pro letošní rok. A hledáme ještě další zdroje."

Úřady by podle farmářů měly přísněji kontrolovat dovážené maso.

Například hrozí dovoz masa, které se kvůli přebytku zamrazilo z dotací na začátku roku.

Prasata
Spustit audio