Východní Čechy stále trápí sucho. Špatně jsou na tom hlavně zásoby podzemních vod

26. květen 2017

Společně s Moravou je na tom královéhradecký region nejhůře z celé republiky. S nedostatkem vody tak budou letos bojovat i zahrádkáři. Bližší informace zjišťovala naše reportérka Marika Konárková.

Jaká je aktuální situace?

Co se týká podpovrchových vod, to znamená ty, které jsou třeba dva až čtyři metry pod povrchem, tak tam se očekává v nejbližší době výrazný pokles. Pravděpodobně i úbytek takový, že zahrádkáři nebudou moct vůbec čerpat vodu. Dokonce se mluví o tom, že letošní květen je v našem regionu nejhorší za posledních 20 let.

Jaká je aktuální situace, říká technicko-provozní náměstek Pavel Loskot z hradecké pobočky Vodovody a kanalizace: „Dnes jsme zhruba asi 1 metr nad limitní hladinou. Čerpáme o něco méně a používáme vodu z povrchového toku řeky Orlice. A nakupujeme více vody od partnerů z Náchoda a z Pardubic."

Čtěte také

Jak situaci hodnotí hydrologové?

Tak ti předpokládají, že i v letošním létě bude s největší pravděpodobností vyhlášený zákaz zalévání pro zahrádkáře. Podle nich stav podzemní vody není vůbec dobrý a v nadcházejících týdnech nebo měsících, by se ta situace dostala do normálu jen za předpokladu velmi nadprůměrných srážek až povodní.

Více říká hydrolog Českého hydrometeorologického ústavu v Hradci Králové Alexandr Zajcev: „Z devadesáti procent jsou stavy podzemních vod na mělkých vrtech na hranici sucha. V Královéhradeckém a Pardubickém kraji to bude severovýchodní část od Hradce Králové, řekněme Podorlicko až nahoru k Adršpachu."

Sucho (ilustrační foto)

A jaký je současný stav nadzemní vody?

Podle ředitele Povodí Labe Mariána Šebesty je situace na řekách, které mají ve správě zatím docela dobrá.

Problémy se suchem zaznamenávají pouze na jednom místě, a to na středním Labi někde v prostoru Kostelce nad Labem. Všude jinde se ještě do toho stavu sucha nedostali, říká ředitel Povodí Labe Marián Šebesta: „Na druhou stranu se dá říct, že na některých řekách, ať už to jsou Loučná, Doubrava, nebo Malé Labe, tak tam se už suchu pomalu blížíme. A dá se očekávat, že pokud nebude pršet, tak se můžeme dostat do stavu, kdy i tam bude sucho."

Pokud by bylo sucho v povodí Labe, nebo v povodí Orlice, tak tam je nádrž Rozkoš, nebo nádrž Pastviny, ze kterých by se dala případně využít voda, a tou i po nějakou dobu zlepšovat průtoky toků.

autor: Marika Konárková
Spustit audio